26 sierpnia 2010

CIASTECZKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO



SKŁADNIKI

opakowanie ciasta francuskiego
śliwki
jabłka
morele
jagody

PRZYGOTOWANIE

Ciasto francuskie pokroić w prostokąty. Na wierzchu położyć pokrojone owoce. Śliwki i jabłka posypać cynamonem. Zapiekać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 10-15 minut w 200°C.

DESER BEZOWY Z GRUSZKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ


SKŁADNIKI

na 4 porcje
400ml śmietanki 30%
10 małych bez
4 gruszki
2 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na dno naczynia wsypać pokruszone bezy, wyłożyć bitą śmietanę a następnie pokrojone w kosteczkę gruszki. Zrobić kolejne warstwy. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę i plasterki gruszek a całość oprószyć bezami.

DESER BEZOWY Z MALINAMI I BITĄ ŚMIETANĄ


SKŁADNIKI

na 4 porcje
400ml śmietanki 30%
10 małych bez
trochę malin
2 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE

Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na dno naczynia wsypać pokruszone bezy, wyłożyć bitą śmietanę a następnie kilka malin. Zrobić kolejne warstwy. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę i jedną malinę a całość oprószyć bezami.


BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI I MASĄ BUDYNIOWĄ

SKŁADNIKI

BISZKOPT
6jaj
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM

0,5 litra mleka
2 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru)
opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
kostka masła roślinnego

DODATKI
truskawki
opakowanie galaretki cytrynowej

PRZYGOTOWANIE

BISZKOPT
Ubić pianę z białek, dodać cukier, ubić. Następnie dodać żółtka. Ponownie ubić a na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać. Piec ok. 30 min w temp.180°C.

MASA BUDYNIOWA

Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Gdy ostygnie połączyć z kostką masła.

Gd biszkopt ostygnie, przekroić go na 2 części. Spód nasączyć odrobiną wody z sokiem z cytryny i wyłożyć masę budyniową a na niej ułożyć połówki lub grube plastry truskawek. Przykryć drugim biszkoptem, który również delikatnie nasączyć. Następnie ułożyć połówki truskawek i zalać tężejącą galaretką. Wstawić na ok. 2 godziny do lodówki. 

BISZKOPT Z KREMEM

SKŁADNIKI

BISZKOPT

6jaj
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA BUDYNIOWA
2 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
1 torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego
1 kostka masła roślinnego
słoik dżemu porzeczkowego

POSYPKA
6 łyżek wiórków kokosowych
6 łyżek płatków owsianych
3 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE

BISZKOPT
Ubić pianę z białek, dodać cukier, ubić. Następnie dodać żółtka. Ponownie ubić a na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać. Piec ok. 30 min w temp.180°C.

MASA BUDYNIOWA

Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Gdy ostygnie połączyć z kostką masła roślinnego i słoikiem dżemu.

POSYPKA
W garnku rozpuścić masło i zrumienić wiórki oraz płatki.

Biszkopt po ostygnięciu przeciąć na pół. Na spód wyłożyć połowę kremu i przykryć drugą częścią biszkoptu. Posmarować resztą kremu a na wierzch wyłożyć ciepłe, zrumienione płatki owsiane i wiórki kokosowe.

TORT RAFAELLO

SKŁADNIKI

BISZKOPT
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia


KREM
125g białej czekolady
500 ml śmietany kremówki 30%
1 opakowanie Śnieżki
Wiórki kokosowe do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE

BISZKOPT
Wszystkie składniki wymieszać i przelać do okrągłej tortownicy (o średnicy 26-27cm). Piec ok.30 min w temp 175°C. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na wysokości 3/4. Górną warstwę biszkoptu dokładnie pokruszyć.
KREM
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać odrobinę śmietany. Resztę śmietany ubić ze śnieżką. Dodać stopioną czekoladę i pokruszony biszkopt-wymieszać.
Masę wyłożyć na biszkopt łącznie z brzegami. Całość posypać wiórkami kokosowymi.

CIASTECZKA MAŚLANE


Przepis pochodzi ze strony http://nenyanan.blox.pl

SKŁADNIKI

125 g masła
100 g cukru pudru
1 jajko
225 g mąki 
sól
łyżka cukru waniliowego
skórka z 1/4 cytryny
2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku


PRZYGOTOWANIE




Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Dodawać stopniowo przesiane mąki z proszkiem oraz skórkę z cytryny stale mieszając łopatką. Na natłuszczoną blaszkę wyciskać ciastka za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką. Pozostawić do przeschnięcia ok. 1 godzinę (powinna wytworzyć się skorupka, dzięki temu ciastka przy pieczeniu zachowają kształt). Można na każde ciastko dać odrobinę marmolady. Piec 10 minut w 220°C.

CIASTECZKA KORZENNE

Przepis pochodzi ze strony http://gotowanie.onet.pl
SKŁADNIKI

250 g mąki
125 g margaryny
100 g cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 jajko
2 przyprawa do piernika
1 łyżka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
otarta skórka z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Mąkę i imbir przesiać, wymieszać z proszkiem, z cukrem, cukrem waniliowym i przyprawami. Dodać margarynę i dokładnie posiekać nożem lub plastikową łopatką. Margaryna ma przybrać postać maleńkich kawałeczków dokładnie obsypanych mąką. Wtedy wbić jajko, siekać jeszcze przez chwilę, a potem szybko zagnieść ciasto. Powinno być dość twarde, ale sprężyste.
Kulę ciasta schować do lodówki. Kiedy się chłodzi wyłożyć blachę papierem do pieczenia, przygotować foremki i wałek.  Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wycinać ciasteczka i układać na blasze.
Piec ok. 20 minut w piekarniku o temperaturze 180°C.

PIERNICZKI


Przepis pochodzi ze strony http://www.gotowanie.wkl.pl/

SKŁADNIKI
1/2 kg mąki
po 20 dag sztucznego miodu i cukru pudru
12 dag margaryny

1 jajko
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 opakowanie przyprawy do pierników


PRZYGOTOWANIE
Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą i solą, we wgłębienie wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Można także zrobić inaczej: Miód gotować z cukrem i przyprawami, schładzamy i łączymy z mąką, sodą, jajkiem, i tłuszczem. Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinamy pierniczki. Z ciasta można także lepić mikołaje, aniołki, choinki czy renifery. Pierniczki układamy na natłuszczonej blasze zachowując odstępy bo rosną całkiem sporo. Pieczemy ok. 9 min. w 180°C aż będą złote ale nie brązowe (czas zależy od piekarnika). Przestudzone pierniczki lukrujemy. Kolorowy lukier robię z barwników spożywczych ale można użyć kakao, soku z buraków itp. Można je bardzo długo przechowywać w metalowym pudełku. 

CIASTECZKA Z KROPELKAMI CZEKOLADOWYMI


Przepis pochodzi ze strony http://www.cincin.cc

SKŁADNIKI

kostka masła 
1,5 szklanki cukru
2 jajka 
2 1/4 szklanki maki 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
2 szklanki czekoladowych kropelek lub pokrojonej w kawałki czekolady 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
szczypta soli 


PRZYGOTOWANIE

Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier, jajka i dobrze ubić. Następnie wsypać mąkę, sodę i sól. Dokładnie wymieszać a na koniec dodać czekoladę i powtórnie wymieszać. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nakładać kulki ciasta a na koniec je spłaszczyć. Piec ok. 10-12 minut w temperaturze 190°C. Po upieczeniu wystudzić ciastka na siatce.


Ciastka wyszły smaczne ale przeszkadzało mi, że są zbyt kruche i szybko twardnieją. Polecałabym zmniejszyć ilość sody oczyszczonej i dodać trochę proszku do pieczenia.

CZEKOLADOWE CIASTECZKA NIGELLI

SKŁADNIKI

300g mąki
150g miałkiego cukru
250g masła
40g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej


PRZYGOTOWANIE

Można przygotowywać stopniowo:


1. Masło utrzeć z cukrem. 
2. Dodać kakao i wymieszać.
3. Dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia.

albo wszystkie składniki na raz zmiksować razem. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, odrobinę rozpłaszczyć i układać na blasze zostawiając odstęp. Piec 15 min w temp. 170°C. Po tym czasie wyjąć ciastka, które mogą wydawać się jeszcze niegotowe i mogą popękać na wierzchu. Na początku są miękkie. Później jednak trochę stwardnieją. Wychodzi ok. 24 sporawych ciastek. Nigella robi do nich jeszcze glazurę czekoladową, ale i bez niej są pyszne i robi się je w ekspresowym tempie.

ZEBRA


SKŁADNIKI

5 jajek
1 szklanka cukru
480g mąki + 2 łyżki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 szklanka zimnej wody
1 szklanka oleju
można dodać 1 cukier waniliowy
PRZYGOTOWANIE
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać wodę oraz olej a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części ciasta dodać kakao a do drugiej części ciasta 2 łyżki mąki. Piec ok.60 minut w temp. 180°C.


TARTA CYTRYNOWA

SKŁADNIKI

KRUCHE CIASTO
szklanka mąki
3-4 szklanki cukru
2 łyżki wody
1/2 kostki masła
2 żółtka
szczypta soli


MASA
2,5 szklanki soku z cytryny
skórka z cytryn użytych do wyciśnięcia soku
3 szklanki cukru
pół kostki masła
5 ubitych jajek
PRZYGOTOWANIE

Z mąki, cukru, masła, żółtek i wody zagnieć kruche ciasto i schłodź w lodówce. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3mm i umieść je w formie. Ciasto nakłuj widelcem. Na wierz połóż pergamin i wysyp suchą fasole (aby ciasto nie wyrosło). Piecz ok. 10-15 min. w temp. 180°C. Wyjmij formę, zdejmij papier i zostaw ciasto do przestygnięcia.
W misce ubij jajka aby były puszyste. Na parze podgrzej sok z cytryn, skórkę z cytryn, masło i cukier. Gdy cukier się rozpuści dodaj jajka.Ubijaj masę trzepaczką na parze, aż zgęstnieje. Następnie przelej masę na kruchy spód i zapiecz ok. 30 minut w temp. temp. 180°C. Po wystygnięciu posyp cukrem pudrem.

PLEŚNIAK

SKŁADNIKI

kostka margaryny
4 szklanki mąki
6 jajek
1,5 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 słoik dżemu porzeczkowego
PRZYGOTOWANIE

Mąkę wraz z proszkiem przesiać na stolnicę, dodać miękką margarynę pokrojoną w kostkę. Siekać ostrym nożem. Żółtka, 0,5 szklanki cukru i cukier waniliowy utrzeć aż żółtka zbieleją. Następnie żółtka dodać na stolnicę i zagnieść ciasto, które następnie należy podzielić na 3 części. Jedną część białego ciasta włożyć na godzinę do lodówki. Do drugiej części ciasta dodać kakao i zagnieść. Następnie część kakaową i drugą białą włożyć na godzinę do zamrażalnika. Po godzinie wyjąć jasną część z lodówki, rozwałkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie rozsmarować równomierną warstwę dżemu. Teraz na grubych oczkach tarki zetrzeć ciemne ciasto. Wyłożyć ubitą pianę z białek ze szklanką cukru. Na końcu zetrzeć na grubych oczkach tarki jasne ciasto. Piec ok. 30-35 min w temp. 180°C. 

MURZYNEK













SKŁADNIKI
kostka margaryny
6 łyżek wody
1,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
3 łyżki kakao
1,5 szklanki mąki krupczatki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
3 białka ubite na sztywną pianę
PRZYGOTOWANIE
Margarynę, wodę, cukier, kakao zagotować. Odlać 1/2 szklanki i odstawić do ostygnięcia.
Po wystygnięciu wymieszać masę kakaową z żółtkami, proszkiem do pieczenia i mąką krupczatką. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. 
Piec ok. 45 minut w temp 180°C.
Po upieczeniu i wystygnięciu polać ciasto pozostawioną w szklance masą kakaową, która będzie polewą.

KRÓWKA

SKŁADNIKI

CIASTO
3 szklanki mąki
2 jajka
10 dag margaryny
4 łyżki miodu
½ szklanki cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka sody oczyszczonej

BITA ŚMIETANA
½ litra śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
2 śmietan-fix

MASA KRÓWKOWA
puszka mleka skondensowanego słodzonego
20 dag orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE 

Składniki na ciasto połączyć ze sobą, zagnieść z nich ciasto a następnie podzielić na dwie części. Piec osobno w blaszce o wymiarach 25x36cm w przez ok 10 minut w temp. 170°C. Po upieczeniu oba placki ostudzić.
Śmietanę ubić dodając cukier puder i cukier waniliowy a na końcu śmietan-fix.
Na pierwszy placek wyłożyć bitą śmietanę i nakryć drugim plackiem, lekko dociskając, aby śmietana dobrze się rozprowadziła.
Puszkę mleka skondensowanego gotować w garnku z wodą na średnim ogniu przez ok. 3 godziny. Należy cały czas pilnować, aby puszka była zakryta wodą (inaczej może wybuchnąć). Po ugotowaniu należy odczekać ok. godziny i dopiero po tym czasie otworzyć puszkę. Powstałą z mleka masę wyłożyć na ciasto, rozsmarować a wierzch udekorować orzechami.

BISZKOPT Z BUDYNIEM



SKŁADNIKI

BISZKOPT:
5 jajek
1 szklankA cukru
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

BUDYŃ:
1 litr soku pomarańczowego (najlepiej z miąższem)
3 budynie śmietankowe
cukier (wg przepisu na opakowaniu budyniu)
UBITA NA SZTYWNO ŚMIETANA 30% (400ml)

PRZYGOTOWANIE

Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Piec ok.30 minut w temp. 180°C. Biszkopt zostawić do ostygnięcia. Z litra soku odlać szklankę. Resztę zagotować. Szklankę soku wymieszać z 3 budyniami i cukrem.
Przestudzony biszkopt podzielić na 2 części i nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Następnie nałożyć połowę budyniu (niech będzie jeszcze mocno ciepły) i przykryć drugą połową biszkoptu. Wyłożyć resztę budyniu a po jego ostygnięciu warstwę bitej śmietany.

* na zdjęciu jednowarstwowy biszkopt zrobiony z połowy składników a budyń z 2 budyni i 0,75l soku pomarańczowego.

CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

Przepis pochodzi z bloga:
SKŁADNIKI

Ciasto
5 szklanek mąki
1 kostka margaryny
2 żółtka
1 całe jajko
1 szklanka cukru
3 łyżki kwaśniej śmietany
3 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa
2 budynie śmietankowe po 40g
3 szklanki mleka
2 łyżki brązowego cukru
1 kg jabłek (renet)
cynamon
PRZYGOTOWANIE
W dużej misce zmieszaj ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Gładką, wyrobioną kulkę podziel na dwie części. Jedną zawiń w folie i włóż do lodówki, drugą wyłóż dno formy. Ciasto możesz albo rozwałkować do wymiarów blachy, albo wyłożyć je dłońmi. Byle na równą warstwę. Posyp bułka tartą tak, żeby pokryła całe ciasto. Umyte i obrane jabłka pokrój na cienkie plasterki i rozłóż je na wierzchu. Posyp dużą ilością cynamonu (uwierzcie mi, nie będzie go za dużo).Przygotuj budyń. Nie rób tego według instrukcji na opakowaniu, bo wyjdzie nie taka konsystencja. Do garnuszka wlej 2 i ½ szklanki mleka, dodaj cukier, zagotuj. Możesz dodać więcej niż dwie łyżki, jeśli lubisz bardzo słodkie masy. W pozostałej ilości rozpuść dwa budynie i poczekaj, aż mleko w garnku się zagotuje. Zdejmij z ognia, dolej połowę szklanki wraz z zawartością i wymieszaj. Masa ma być gęsta, ale nie sztywna. W razie czego dolej odrobinę więcej mleka. Gorący budyń wylej na ciasto, rozprowadź po całości. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na szerokość i długość blachy i za pomocą wałka do ciasta przełóż na wierzch (nawiń ciasto na wałek, nad blachą powoli rozwiń – tym sposobem się nie rozerwie). Piecz w temperaturze 220°C przez pół godziny. Potem zwiększ temperaturę do 250°C, możesz też włączyć termoobieg, ale wtedy musisz pilnować ciasta. Od momentu podkręcenia piecz aż wierzch ciasta się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika zostaw ciasto do ostudzenia. Masa jeszcze stężeje, przez co placek łatwo będzie pokroić na kawałki.