Przepis pochodzi z bloga https://www.mojewypieki.com/
SKŁADNIKI
Beza:
6 białek
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Frużelina wiśniowa:
250 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
1,5 łyżeczki żelatyny w proszku
1/4 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
Ponadto:
150 ml zimnej śmietany kremówki 30%
80 g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE
Beza
Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Narysować okrąg o średnicy 22 cm.
Białka ubić ze szczypta soli na sztywna pianę. Następnie dodawać cukier, łyżka po łyżce. Ubijać aż powstanie błyszcząca, sztywna piana. Dodać sok z cytryny, mąkę i wymieszać.
Pianę wyłożyć na blachę i nadać jej okrągły kształt. Piec 5 minut w 180ºC. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140ºC i suszyć bezę przez 90 minut. Gdy chcemy uzyskać mniej ciągnącą a bardziej chrupiącą bezę to jeszcze dłużej. Bezę studzić w piekarniku z uchylonyymi drzwiczkami najlepiej przez całą noc.
Żelatynę w proszku w proszku zalać 2 łyżkami wody. Odstawić do napęcznienia.
Do garnka wrzucić wiśnie i cukier. Podgrzewać na średnim ogniu aż cukier się rozpuści. Dodać cytrynę, wodę z mąką ziemniaczaną, dobrze wymieszać i zagotować. Następnie zdjąć z palnika. Do gorących owoców dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać. Podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny. Nie można doprowadzić do wrzenia! Ostudzić a następnie wstawić do lodówki. Owoce powinny mieć konstystencję żelu.
Rurki czekoladowe
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej a następnie wylać na płaski talerz. Poczekać aż się schłodzi (można wstawić do lodówki). Kiedy czekolada zastygnie, ale wciąż będzie plastyczna, formować rurki za pomocą noża.
Śmietanę ubić na sztywno.
Bezę wyłożyć na talerz. Nałożyć na nia ubita śmietanę, frużelinę. Wierzch ozdobić rurkami czekoladowymi. Można dodać listki mięty albo melisy.