22 marca 2011

SERNIK MAMY



SKŁADNIKI

Ciasto
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1-2 jajka
1/2 kostki masła

Masa
1kg 3 krotnie zmielonego sera białego
1 budyń śmietankowy
1 szklanka cukru
2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
4-5 jajek
aromat śmietankowy

PRZYGOTOWANIE

Ciasto
Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto, rozwałkować i włożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Masa
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do sera. Zmiksować. Następnie dodać mleko, budyń i olej a na końcu ubitą pianę z białek.

Masę wylać do blaszki z ciastem. Piec przez około 45 min w temp. 170°C na termoobiegu.

ZIEMNIACZKI MAGDY






SKŁADNIKI
6 dużych ziemniaków
10 pomidorków koktajlowych
1/2 małej cebuli
suszone oregano
pieprz
sól
przyprawa meksykański grill
łyżka startego parmezanu

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaków pokroić na dość cienkie plastry i ugotować w osolonej wodzie. Po odcedzeniu ziemniaków przyprawić je pieprzem, oregano i przyprawą meksykański grill. Smażyć na oleju aż będą złociste z obu stron. 
Na oddzielnej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodać ćwiartki pomidorków koktajlowych. Doprawić solą, pieprzem i oregano.

Ziemniaki wyłożyć na talerz. Dodać pomidorki z cebulką i posypać odrobiną startego parmezanu.

ROLADKI Z TORTILLI I ŁOSOSIEM

Inspiracją był przepis pochodzący ze strony http://wegetarianka.blox.pl




SKŁADNIKI

4 placki tortilli
250g sera białego
150g serka naturalnego
2 łyżki posiekanego koperku
100g plastrów wędzonego łososia
świeżo mielony czarny pieprz
sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Ser biały wymieszać z serkiem naturalnym. Na każdy placek tortilli nałożyć masę serową, 2 plasterki łososia, skropić sokiem z cytryny. Dodać pieprz i posiekany koperek. Każdy placek zwinąć w rulon a następnie pokroić na plastry grubości 2-3cm.

ROLADKI RYŻOWE Z ŁOSOSIEM

Przepis pochodzi ze strony http://www.kwestiasmaku.com  Został jednak trochę zmodyfikowany.




SKŁADNIKI

5 płatów papieru ryżowego100g plasterków wędzonego łososia 
40g ugotowanego ryżu
1 filiżanka posiekanego w drobną kosteczkę świeżego ogórka 
kawałek papryczki chilli, oczyszczonej z nasion i drobno posiekanej
3 łyżki posiekanego koperku

pieprz
sos sojowy

PRZYGOTOWANIE

Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Następnie wymieszać z posiekanym ogórkiem, chilli, koperkiem i pieprzem. 

Papier ryżowy zanurzyć przez kilka-kilkanaście sekund w ciepłej wodzie i położyć na wilgotnej ściereczce. Ułożyć po plasterku łososia, dodać nadzienie ryżowe i zwinąć jak sajgonkę (najpierw dwa boki złożyć do środka a następnie zrolować papier. Wszystkie naleśniki do czasu podania przykryć wilgotną ściereczkę i włożyć do lodówki (schłodzone łatwiej dadzą się pokroić w plastry). Przed samym podaniem pokroić na plastry grubości 2-3cm i wyłożyć na talerz. Podawać z sosem sojowym podanym w miseczce.

MOZZARELLA Z POMIDORKAMI I BAZYLIĄ

SKŁADNIKI

pomidorki koktajlowe
mini kulki mozzarelli
świeża bazylia
ocet balsamiczny

PRZYGOTOWANIE

Na wykałaczki do koreczków nabijać kolejno: pomidorki, bazylię, mozzarellę. Podawać z octem balsamicznym w oddzielnym naczynku.