26 sierpnia 2010

BISZKOPT Z KREMEM

SKŁADNIKI

BISZKOPT

6jaj
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA BUDYNIOWA
2 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
1 torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego
1 kostka masła roślinnego
słoik dżemu porzeczkowego

POSYPKA
6 łyżek wiórków kokosowych
6 łyżek płatków owsianych
3 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE

BISZKOPT
Ubić pianę z białek, dodać cukier, ubić. Następnie dodać żółtka. Ponownie ubić a na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać. Piec ok. 30 min w temp.180°C.

MASA BUDYNIOWA

Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Gdy ostygnie połączyć z kostką masła roślinnego i słoikiem dżemu.

POSYPKA
W garnku rozpuścić masło i zrumienić wiórki oraz płatki.

Biszkopt po ostygnięciu przeciąć na pół. Na spód wyłożyć połowę kremu i przykryć drugą częścią biszkoptu. Posmarować resztą kremu a na wierzch wyłożyć ciepłe, zrumienione płatki owsiane i wiórki kokosowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz