SKŁADNIKI
2 udka z kurczaka
2 litry wody
marchewka
pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
duży liść laurowy
ziarna pieprzu
1 ziarno ziela angielskiego
sól
puszka groszku konserwowego
PRZYGOTOWANIE
Udka oczyścić, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać marchewkę, pietruszkę, pora, selera, duży liść laurowy, ziarna pieprzu i jedno ziarno ziela angielskiego. Gotować na małym ogniu aż mięso będzie odchodziło od kości (u mnie to ok. 1 godz.). Podczas gotowania dodać sól. Wyjąć mięso, oddzielić od kości. Wywar przecedzić. Wsypać tyle żelatyny ile jest w przepisie na opakowaniu. Wywar powinien być słony (ale bez przesady. Po prostu kiedy wystygnie staje się trochę mniej słony). Doprawić też pieprzem. Do salaterek włożyć groszek, plasterki marchewki oraz kawałki kurczaka i zaleć galaretką. Jak ostygnie wstawić do lodówki. Wychodzi 5 galaretek w miseczkach o średnicy 14cm i wysokości 6cm