Przepis na spód pochodzi ze strony http://trufle.blogspot.com
SKŁADNIKI
na tartę o średnicy 27cm
opakowanie malin
Spód
250g mąki pszennej
150g schłodzonego masła
1 łyżka mleka
szczypta soli
3 łyżki cukru
1 jajko
Krem
250g mascarpone
300ml śmietany 30%
2-3 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE
Spód
Z masła, mąki, cukru, jajka i szczypty soli zagnieść szybko kruche ciasto. Gdy będzie zbyt suche dodać mleko aby składniki się skleiły. Wstawić na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ciasta, wyłożyć je do wysmarowanej masłem formy i ponakłuwać widelcem. Następnie wyłożyć folią aluminiową i obciążyć równomiernie fasolą lub ryżem. Ciasto wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika. Pieć 15 minut. Po tym czasie zdjąć folię z obciążeniem i zapiekać kolejne 15 minut. Po wyjęciu, spód, zostawić do ostygnięcia.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Można dodać śmietanFix. W oddzielnej misce rozmieszać mascarpone. Dodać do niego bitą śmietaną i dokładnie ale delikatnie wymieszać.
Gotowy krem wyłożyć na ostudzony spód tarty. Na wierzch wyłożyć maliny. Schłodzić w lodówce przed podaniem.