28 sierpnia 2010
PLACKI PO WĘGIERSKU
SKŁADNIKI
na 2 porcje
PLACKI
0,5 kg ziemniaków
2-3 łyżki mąki pszennej
2 jajka
sól
pieprz
SOS
1 cebula
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
3 pomidory obrane ze skórki
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
PLACKI
Ziemniaki ugotować, trochę przestudzić i dokładnie "udziugać". Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Na patelni z odrobiną oleju smażyć placki aż będą złociste.
SOS
Cebulkę zeszklić na patelni, dodać pokrojone pomidory. Gotować aż sok z pomidorów trochę odparuje, dodać posiekaną w paski paprykę i przyprawy.
Z masy ziemniaczanej uformować placki i obtoczyć w roztrzepanym jajku. Smażyć aż będą z obu stron złociste. Placki podawać polane sosem warzywnym.
KROKIETY Z PIECZARKAMI
SKŁADNIKI
NALEŚNIKI
1 szklanka mąki,
1,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
2 jajka
1,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
2 jajka
PANIERKA
0,5 szklanki tartej bułki
1 jajko
FARSZ
60 dag pieczarek
1 cebula
sól
1 cebula
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Zrobić gęste ciasto naleśnikowe. Usmażyć cienkie naleśniki. Cebulkę posiekać w drobną kostkę. To samo zrobić z pieczarkami. Pokrojoną cebulę i pieczarki podsmażyć na maśle. Dodać sól i pieprz. Na każdy naleśnik nałożyć farsz i zwinąć w krokiety (zawinąć do góry dolną część naleśnika, następnie prawy i lewy brzeg zawinąć do środka a na końcu zwinąć w rulon zaczynając od góry). Każdego krokieta obtoczyć a jajku i w bułce tartej. Usmażyć na złocisty kolor. Podawać z barszczykiem czerwonym.
PLACKI CZEKOLADOWE Z BRZOSKWINIAMI I CYNAMONEM
Przepis autorstwa Anny Olson.
SKŁADNIKI
Podane składniki wystarczą na 4 osoby:
SKŁADNIKI SYPKIE
1 1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki gorzkiego kakao
3 łyżki cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
SKŁADNIKI PŁYNNE
3 łyżki stopionego masła
400 ml maślanki
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
DODATKI
1szklanka kropelek czekoladowych
SOS Z BRZOSKWINIAMI
2 łyżki masła
1/4 szklanki syropu klonowego (zastąpiłam go miodem)
szczypta cynamonu
świeże brzoskwinie (ja dałam w puszcze- cała duża puszka)
PRZYGOTOWANIE
PLACKI
Sypkie składniki przesiać przez sitko do miski i wymieszać. W oddzielnej misce zmieszać płynne składniki i wlać do suchych składników. Dodać kropelki czekoladowe (ja dałam 1/2 szklanki) i wymieszać. Usmażyć placki na patelni z odrobiną tłuszczu.
SOS Z BRZOSKWINIAMI
Na patelni roztopić 2 łyżki masła, 1/4 szklanki syropu klonowego (ja dałam miód). Dodać szczyptę cynamonu. Gdy sos się zagotuje dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie.
PIEROGI Z SEREM BIAŁYM NA SŁODKO
SKŁADNIKI
CIASTO
0,5 kg mąki pszennej
gorąca woda
szczypta soli
FARSZ
25dag białego sera
1 żółtko
cukier do smaku
2 łyżki śmietany
PRZYGOTOWANIE
0,5 kg mąki pszennej
gorąca woda
szczypta soli
FARSZ
25dag białego sera
1 żółtko
cukier do smaku
2 łyżki śmietany
PRZYGOTOWANIE
Ser biały zmiksować blenderem,
dodać żółtko, śmietanę, cukier i wymieszać. Przesiać mąkę na stolnicę. Na
środku zrobić zagłębienie i wlać gorącą wodę. Zagnieść ciasto i rozwałkować na
wybraną grubość. Następnie szklanką powycinać koła. Nałożyć farsz i skleić. Na
koniec brzegi ponaciskać widelcem. Pierogi wrzucić do osolonej wody. Gotować do
wypłynięcia. Podawać polane śmietaną i posypane odrobiną cukru.
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM
SKŁADNIKI
NALEŚNIKI
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
2 jajka
ok. 25 dag mąki
szczypta soli
FARSZ
450-500g świeżego szpinaku
ok.50g sera Lazur
2-3 ząbki czosnku
kulka mozzarelli
łyżka śmietany 18%
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
2 jajka
ok. 25 dag mąki
szczypta soli
FARSZ
450-500g świeżego szpinaku
ok.50g sera Lazur
2-3 ząbki czosnku
kulka mozzarelli
łyżka śmietany 18%
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE
W misce mieszamy wodę, mleko, jajka, mąkę i sól.
Smażymy naleśniki. Szpinak płuczemy i gotujemy ok. 3 min. Potem
dokładnie odcedzamy od wody. Wrzucamy do garnka i dodajemy lazur. Wyciskamy
czosnek i dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na każdym naleśniku kładziemy mozzarellę i farsz
szpinakowy. Zwijamy naleśniki w rulon.
PAROWCE
SKŁADNIKI
CIASTO
1kg mąki
5dag drożdży
1,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
kostka margaryny
mleko (pewnie około szklanki)
NADZIENIE
opakowanie cynamonu
szklanka cukru
trochę wody
PRZYGOTOWANIE
CIASTO
Drożdże rozrobić z odrobiną mleka i zostawić do wyrośnięcia. Margarynę roztopić i wystudzić. Dodać mąkę, drożdże, cukier, sól i wyrabiać ciasto dolewając mleka. Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia.
NADZIENIE
W miseczce zmieszać cukier z cynamonem. Dodać odrobinę wody, aby cukier połączyć się z cynamonem.
Parowce nadziać masą. Gotować na parze (w dużym garnku woda, na to bawełniana ściereczka zamocowana gumką do garnka,na to parowce i przykryć np. miską lub w parowarze) przez ok. 7-10min.
KURCZAK W KRAKERSACH
Przepis pochodzi z programu Nigella Ucztuje Nigelli Lawson
SKŁADNIKI
2 piersi z kurczaka
1 szklanka maślanki
1 ¾ szklanki pokruszonych krakersów
PRZYGOTOWANIE
Piersi rozbić na cienkie kotlety a następnie pociąć je na mniejsze kawałki. Kawałki kurczaka włożyć do miski z maślanką i zostawić na noc w lodówce. Krakersy należy drobno pokruszyć. Kawałki kurczaka obtoczyć w pokruszonych krakersach a następnie ułożyć kurczaka na blasze wyłożonej pergaminem. Piec przez 15-20 minut w 220˚C.
SKŁADNIKI
2 piersi z kurczaka
1 szklanka maślanki
1 ¾ szklanki pokruszonych krakersów
PRZYGOTOWANIE
Piersi rozbić na cienkie kotlety a następnie pociąć je na mniejsze kawałki. Kawałki kurczaka włożyć do miski z maślanką i zostawić na noc w lodówce. Krakersy należy drobno pokruszyć. Kawałki kurczaka obtoczyć w pokruszonych krakersach a następnie ułożyć kurczaka na blasze wyłożonej pergaminem. Piec przez 15-20 minut w 220˚C.
ZIEMNIACZKI A'LA PIZZA HUT
Przepis pochodzi ze strony http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=171394
SKŁADNIKI
puszka ziemniaczków (są konserwowe jak marchewka czy kukurydza, jeśli nie masz takich to ugotuj ziemniaki w mundurkach i przestudź, dobrze, jeśli są małe, jeśli większe to pokrój)
MARYNATA
pół litra wody
kostka rosołowa (drobiowa lub warzywna)
łyżeczka suszonego czosnku
łyżka cukru
łyżka suszonej natki pietruski
łyżeczka (płaska) suszonej bazylii
4 łyżki octu
2 łyżki oleju
SOS
3łyżki śmietany kwaśnej
3łyżki majonezu
łyżeczka czosnku
1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
1 łyżeczka orygano
odrobina soli i pieprzu
trochę posiekanego świeżego koperku
PRZYGOTOWANIE
MARYNATA
Przygotowywujemy rosołek (czyli w 0,5 litra wody rozpuszczamy kostkę), wsypujemy cukier (musi się rozpuścić), następnie dodajemy wszystkie przyprawy, ocet i na końcu olej. Ja robię dosyć ciepły, żeby wszystko ładnie się połączyło. Później zostawiam do ostygnięcia. Przygotowane ziemniaki zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (ja zostawiam ją zwykle na noc, rano kończę sałatkę i jest na śniadanie). Po odpowiednim czasie odlewamy marynatę i przekładamy ziemniaczki do czystej miski.
SOS
Wszystko ze sobą mieszamy i gotowym sosem polewamy ziemniaczki. Można je wstawić jeszcze na chwilę do lodówki, żeby wszystko się przegryzło i gotowe.
SKŁADNIKI
puszka ziemniaczków (są konserwowe jak marchewka czy kukurydza, jeśli nie masz takich to ugotuj ziemniaki w mundurkach i przestudź, dobrze, jeśli są małe, jeśli większe to pokrój)
MARYNATA
pół litra wody
kostka rosołowa (drobiowa lub warzywna)
łyżeczka suszonego czosnku
łyżka cukru
łyżka suszonej natki pietruski
łyżeczka (płaska) suszonej bazylii
4 łyżki octu
2 łyżki oleju
SOS
3łyżki śmietany kwaśnej
3łyżki majonezu
łyżeczka czosnku
1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
1 łyżeczka orygano
odrobina soli i pieprzu
trochę posiekanego świeżego koperku
PRZYGOTOWANIE
MARYNATA
Przygotowywujemy rosołek (czyli w 0,5 litra wody rozpuszczamy kostkę), wsypujemy cukier (musi się rozpuścić), następnie dodajemy wszystkie przyprawy, ocet i na końcu olej. Ja robię dosyć ciepły, żeby wszystko ładnie się połączyło. Później zostawiam do ostygnięcia. Przygotowane ziemniaki zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (ja zostawiam ją zwykle na noc, rano kończę sałatkę i jest na śniadanie). Po odpowiednim czasie odlewamy marynatę i przekładamy ziemniaczki do czystej miski.
SOS
Wszystko ze sobą mieszamy i gotowym sosem polewamy ziemniaczki. Można je wstawić jeszcze na chwilę do lodówki, żeby wszystko się przegryzło i gotowe.
GNOCCHI
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera
SKŁADNIKI
6 średnich ziemniaków
oliwa
1/2 startej gałki muszkatołowej
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
1 duże żółtko
1-2 garście mąki pszennej
SOS
puszka pomidorów
cebula
czosnek
bazylia
oregano
sól
pieprz
Ser żółty do posypania
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do temp. 220°C . Posmaruj ziemniaki
oliwą, ponakłuwaj widelcem i połóż na blasze. Wstaw do nagrzanego piekarnika na
1 godzinę. Powinny być w środku miękkie i puszyste, a z wierzchu dobrze
przypieczone. Odstaw na kilka minut, żeby odrobinę przestygły, a następnie,
kiedy są jeszcze gorące, chwytaj je po kolei przez ściereczkę, przekrawaj na
pół i i ostrożnie wyjmuj łyżeczką miąższ. Przeciśnij go przez praskę i przełóż
do miski. Dodaj gałkę, łyżkę stołową soli, szczyptę pieprzu, żółtko i tyle
mąki, aby połączyć składniki w jednorodną masę- możesz potrzebować mniej mąki
niż podaję w przepisie. Wymieszaj, a następnie zagnieć masę rękami. Ciasto
powinno być suche, zwarte i dość elastyczne. Dodaj trochę wody, jeśli uważasz,
ze ciasto jest za suche lub odrobinę mąki, jeśli jest zbyt wilgotne. (...)
Gotowe ciasto podziel na 3 części. Na posypanej
mąką stolnicy utocz z każdej wałek grubości kiełbaski. Każdy wałek pokrój na
kluseczki długości ok.2,5cm. Surowe gnocchi ułóż na tacy posypanej grubą
warstwą mąki i wstaw do lodówki na 10-20 min, żeby odpoczęły.
Gotować w osolonej wodzie aż gnocchi wypłynął na
wierzch (ok.4 minut).
SOS
Pół cebuli oraz 2 ząbki czosnku kroimy w kosteczkę. Podsmażamy w garnku na oleju. Następnie dodajemy puszkę pomidorów i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. W międzyczasie dodajemy sól, pieprz,cukier, suszone oregano i bazylię a na koniec świeże poszatkowane zioła.
Gnocchi wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy startym serem żółtym.
SOS CZOSNKOWY
SKŁADNIKI
duży jogurt naturalny
2 łyżki majonezu
2 duże ząbki czosnku namoczone wcześniej w oleju
łyżeczka suszonego oregano
sól do smaku
pieprz do smaku
2 łyżki majonezu
2 duże ząbki czosnku namoczone wcześniej w oleju
łyżeczka suszonego oregano
sól do smaku
pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Do jogurtu dodać majonez, wyciśnięty czosnek, oregano, sól, pieprz. Dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do lodówki.
PIECZONE ZIEMNIACZKI
SKŁADNIKI
ziemniaki
trochę bułki tartej
olej
sól
pieprz cayenne
oregano
bazylia
tymianek
słodka papryka
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki pokrojone w kostkę podgotować tak, aby zaczynały być miękkie. Jeszcze gorące obsypać przyprawami i startą bułką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego polanego wcześniej odrobiną oleju. Piec w temp 180°C aż się zarumienią.
ziemniaki
trochę bułki tartej
olej
sól
pieprz cayenne
oregano
bazylia
tymianek
słodka papryka
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki pokrojone w kostkę podgotować tak, aby zaczynały być miękkie. Jeszcze gorące obsypać przyprawami i startą bułką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego polanego wcześniej odrobiną oleju. Piec w temp 180°C aż się zarumienią.
ZIEMNIACZKI W ZIOŁACH
Pomysł zaczerpnięty z Jamiego Olivera jednak zmodyfikowany.
SKŁADNIKI
ziemniaki
suszona bazylia
suszone oregano
suszony tymianek
suszony rozmaryn
sól
pieprz
oliwa
suszona bazylia
suszone oregano
suszony tymianek
suszony rozmaryn
sól
pieprz
oliwa
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić do zimne, osolonej wody. Poczekać aż zacznie wrzeć i wtedy od razu odcedzić. Ziemniaki zostawić na kilka minut, żeby wyparowała woda. Następnie obsypać je wszystkimi przyprawami i ziołami i wyłożyć na blachę wyłożoną folią aluminiową i posmarowaną oliwą. Z wierzchu ziemniaczki polać odrobiną oliwy. Piec ok. 25 minut w temp 200°C.
KULKI ZIEMNIACZANE
SKŁADNIKI
0,4 kg ziemniaków
1 jajko
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
bułka tarta
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu utrzeć na puree. Dodać pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Dokładnie wymieszać. Z puree ziemniaczanego uformować kulki, które następnie obtoczyć w roztrzepanym jajku a potem bułce tartej. Smażyć kulki w głębokim tłuszczu aż będą złociste.
KRWAWE ZIEMNIACZKI NIGELLI LAWSON
Przepis pochodzi z programu Nigella Ucztuje Nigelli Lawson.
SKŁADNIKI4 ziemniaki
3 kulki mozzarella
ketchup
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do 230˚C. Nieobrane ziemniaki ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem a następnie piecz je w piekarniku przez 1h do 1,5h (w zależności od wielkości ziemniaków). Wyjmij ziemniaki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Przekrój je na pół a łyżką wyciągnij ze środka „miąższ”, zostawiając skórki. Do miski z ziemniakami wrzuć pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę i dodaj 2-3 łyżki stołowe ketchupu. Pomieszaj widelcem i włóż z powrotem do skórek. Polej ziemniaka jeszcze raz keczupem i zapiekaj przez około 12-15 minut.
ZIEMNIAKI HASSELBACK NIGELLI
SKŁADNIKI
Na 6 porcji:
18 średnich owalnych ziemniaków, każdy po około 125g lub 36 młodych ziemniaków po ok. 60g każdy
45g masła
5 łyżek oliwy z oliwek
sól morska
PRZYGOTOWANIE
Na 6 porcji:
18 średnich owalnych ziemniaków, każdy po około 125g lub 36 młodych ziemniaków po ok. 60g każdy
45g masła
5 łyżek oliwy z oliwek
sól morska
PRZYGOTOWANIE
Jeśli używasz większych ziemniaków to rozgrzej piekarnik do 210°C. Aby zapiec młode wystarczy 200°C. Ziemniaki umieszczaj po kolei na drewnianej łyżce (łyżka ma zapobiec przecięciu ziemniaka do końca) i każdego ponacinaj co 3mm. Następnie postaw brytfankę z masłem i oliwą na gazie- podgrzej ją, aż tłuszcz zacznie skwierczeć. Włóż tam ziemniaki- najpierw "do góry nogami" (tj. pociętą stronę na dół), potem je przewróć i polej tłuszczem. Każdego porządnie oprósz solą i wstaw brytfankę do piekarnika. Duże ziemniaki piecz około godziny i 10 minut, próbując, czy są już miękkie w środku (czasem trzeba im dać jeszcze 10 min). Młodym powinno wystarczyć 40 min. Przełóż wszystko na ciepły talerz i podawaj. Nigella proponuje serwować z łososiem w musztardzie i sałatą z surowych buraków. Bardzo często podaje ziemniaki jako danie główne.
Subskrybuj:
Posty (Atom)