SKŁADNIKI
300g mąki
150g miałkiego cukru250g masła
40g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE
Można przygotowywać stopniowo:
1. Masło utrzeć z cukrem.
2. Dodać kakao i wymieszać.
3. Dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
albo wszystkie składniki na raz zmiksować razem.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, odrobinę rozpłaszczyć i układać na
blasze zostawiając odstęp. Piec 15 min w temp. 170°C. Po tym czasie wyjąć
ciastka, które mogą wydawać się jeszcze niegotowe i mogą popękać na wierzchu. Na
początku są miękkie. Później jednak trochę stwardnieją. Wychodzi ok. 24
sporawych ciastek. Nigella robi do nich jeszcze glazurę czekoladową, ale i bez
niej są pyszne i robi się je w ekspresowym tempie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz