23 grudnia 2010

PIERNICZKI Z WITRAŻYKAMI





Modyfikacja pierniczków, które można powiesić na choinkę. Przepis na pierniczki można znaleźć tutaj.

Do zrobienia witrażyków potrzebne są landrynki (twarde karmelki) bez nadzienia.

Landrynki należy zmielić w blenderze. Następnie wyciąć z ciasta wybrany kształt pierniczka i  w środku wyciąć taki samym mniejszy albo zupełnie inny wzór. Puste miejsce wewnątrz pierniczka zasypać wybranym kolorem pokruszonych landrynek (tak żeby powstał "kopiec"). Piec trochę krócej niż zwykłe pierniczki. Gdy będą się piekły zbyt długo w masie landrynkowej powstaną bąbelki.

SUSZONE POMARAŃCZE I CYTRYNY


Pomarańcze i cytryny pokroić w plastry, ułożyć na folii aluminiowej i suszyć na grzejniku przez około tydzień. Co jakiś czas przekręcając plastry na drugą stronę. Można też suszyć cytrusy w piekarniku na termoobiegu w temperaturze 70°C.