SKŁADNIKI
Ciasto
5 szklanek mąki
1 kostka margaryny
2 żółtka
1 całe jajko
1 szklanka cukru
3 łyżki kwaśniej śmietany
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
2 budynie śmietankowe po 40g
3 szklanki mleka
2 łyżki brązowego cukru
1 kg jabłek (renet)
cynamon
PRZYGOTOWANIE
W dużej misce zmieszaj ze sobą wszystkie składniki
na ciasto. Gładką, wyrobioną kulkę podziel na dwie części. Jedną zawiń w folie
i włóż do lodówki, drugą wyłóż dno formy. Ciasto możesz albo rozwałkować do
wymiarów blachy, albo wyłożyć je dłońmi. Byle na równą warstwę. Posyp bułka
tartą tak, żeby pokryła całe ciasto. Umyte i obrane jabłka pokrój na cienkie plasterki
i rozłóż je na wierzchu. Posyp dużą ilością cynamonu (uwierzcie mi, nie będzie
go za dużo).Przygotuj budyń. Nie rób tego według instrukcji na
opakowaniu, bo wyjdzie nie taka konsystencja. Do garnuszka wlej 2 i ½ szklanki
mleka, dodaj cukier, zagotuj. Możesz dodać więcej niż dwie łyżki, jeśli lubisz
bardzo słodkie masy. W pozostałej ilości rozpuść dwa budynie i poczekaj, aż
mleko w garnku się zagotuje. Zdejmij z ognia, dolej połowę szklanki wraz z
zawartością i wymieszaj. Masa ma być gęsta, ale nie sztywna. W razie czego
dolej odrobinę więcej mleka. Gorący budyń wylej na ciasto, rozprowadź po całości. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na szerokość i
długość blachy i za pomocą wałka do ciasta przełóż na wierzch (nawiń ciasto na
wałek, nad blachą powoli rozwiń – tym sposobem się nie rozerwie). Piecz w
temperaturze 220°C
przez pół godziny. Potem zwiększ temperaturę do 250°C , możesz też włączyć
termoobieg, ale wtedy musisz pilnować ciasta. Od momentu podkręcenia piecz aż
wierzch ciasta się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika zostaw ciasto do
ostudzenia. Masa jeszcze stężeje, przez co placek łatwo będzie pokroić na
kawałki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz