26 sierpnia 2010

PLEŚNIAK

SKŁADNIKI

kostka margaryny
4 szklanki mąki
6 jajek
1,5 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 słoik dżemu porzeczkowego
PRZYGOTOWANIE

Mąkę wraz z proszkiem przesiać na stolnicę, dodać miękką margarynę pokrojoną w kostkę. Siekać ostrym nożem. Żółtka, 0,5 szklanki cukru i cukier waniliowy utrzeć aż żółtka zbieleją. Następnie żółtka dodać na stolnicę i zagnieść ciasto, które następnie należy podzielić na 3 części. Jedną część białego ciasta włożyć na godzinę do lodówki. Do drugiej części ciasta dodać kakao i zagnieść. Następnie część kakaową i drugą białą włożyć na godzinę do zamrażalnika. Po godzinie wyjąć jasną część z lodówki, rozwałkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie rozsmarować równomierną warstwę dżemu. Teraz na grubych oczkach tarki zetrzeć ciemne ciasto. Wyłożyć ubitą pianę z białek ze szklanką cukru. Na końcu zetrzeć na grubych oczkach tarki jasne ciasto. Piec ok. 30-35 min w temp. 180°C. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz