kostka margaryny
4 szklanki mąki
6 jajek
1,5 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 słoik dżemu porzeczkowego
4 szklanki mąki
6 jajek
1,5 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 słoik dżemu porzeczkowego
PRZYGOTOWANIE
Mąkę wraz z proszkiem przesiać na stolnicę, dodać
miękką margarynę pokrojoną w kostkę. Siekać ostrym nożem. Żółtka, 0,5 szklanki
cukru i cukier waniliowy utrzeć aż żółtka zbieleją. Następnie żółtka dodać na
stolnicę i zagnieść ciasto, które następnie należy podzielić na 3 części. Jedną
część białego ciasta włożyć na godzinę do lodówki. Do drugiej części ciasta
dodać kakao i zagnieść. Następnie część kakaową i drugą białą włożyć na godzinę
do zamrażalnika. Po godzinie wyjąć jasną część z lodówki, rozwałkować i ułożyć
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie rozsmarować równomierną
warstwę dżemu. Teraz na grubych oczkach tarki zetrzeć ciemne ciasto. Wyłożyć
ubitą pianę z białek ze szklanką cukru. Na końcu zetrzeć na grubych oczkach
tarki jasne ciasto. Piec ok. 30-35 min w temp. 180°C .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz