26 sierpnia 2010

CIASTECZKA MAŚLANE


Przepis pochodzi ze strony http://nenyanan.blox.pl

SKŁADNIKI

125 g masła
100 g cukru pudru
1 jajko
225 g mąki 
sól
łyżka cukru waniliowego
skórka z 1/4 cytryny
2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku


PRZYGOTOWANIE




Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Dodawać stopniowo przesiane mąki z proszkiem oraz skórkę z cytryny stale mieszając łopatką. Na natłuszczoną blaszkę wyciskać ciastka za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką. Pozostawić do przeschnięcia ok. 1 godzinę (powinna wytworzyć się skorupka, dzięki temu ciastka przy pieczeniu zachowają kształt). Można na każde ciastko dać odrobinę marmolady. Piec 10 minut w 220°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz