SKŁADNIKI na 8 burgerów
500 g mięsa mielonego, wołowego
4 średnie ogórki konserwowe, pokrojonych w talarki
1 cebuli
2 łyżki ketchupu
3 łyżki musztardy
2 łyżki sosu sojowego
2 jaja, same żółtka
świeżo mielona sól
świeżo mielony pieprz
niewielka ilość pieprzu cayenne
6 bułek hamburgerowych
8 plastrów żółtego sera
1 pomidor, umyty i pokrojony w plasterki
kilka liści sałaty lodowej
SOS
ketchup
majonez
musztarda
PRZYGOTOWANIE
Mięso mielone przełożyć do miski. Pokrojone ogórki konserwowe i pokrojoną w kosteczkę cebulę przełożyć do mięsa. Do miski dodać 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki sosu sojowego indonezyjskiego i 2 żółtka. Doprawić pieprzem, pieprzem cayenne i niewielką ilością soli. Całość wymieszać za pomocą widelca. Z mięsa uformować w dłoniach kulki a następnie je spłaszczyć (hamburgery powinny mieć taką samą średnicę jak bułki hamburgerowe). Uformowane hamburgery usmażyć na patelni grillowej.
Przekrojone na pół bułki do hamburgerów ułożyć na blaszce w nagrzanym piekarniku. Na spodach bułek układamy równomiernie starty ser. Opiekać na trybie "grill" aż ser się roztopi.
Bułki wyciągnąć z piekarnika. Na spód każdej bułki wyłożyć listek sałaty, na sałatę nałożyć plasterki pomidora, upieczonego hamburgera, i górną część bułki.
Burgery podaję z sosem z ketchupu, majonezu i musztardy w proporcji 3:2:1