SKŁADNIKI
6 jajek
3/4 szklanki cukru
150 ml oleju
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ok. 0,5 kg truskawek (można użyć innych owoców świeżych bądź mrożonych)
1 łyżka kakao (tylko jeśli podzielicie ciasto na 2 części)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
PRZYGOTOWANIE
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Ciągle ubijając, pojedynczo dodawać żółtka. Wlewać olej, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem - przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać.
Ciasto (najpierw część z kakaem a potem bez) wlać do formy 30x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce. Piec w temperaturze 170ºC (termoobieg) przez około 40 (lub nawet dłużej, do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.