26 sierpnia 2010

BISZKOPT Z BUDYNIEM



SKŁADNIKI

BISZKOPT:
5 jajek
1 szklankA cukru
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

BUDYŃ:
1 litr soku pomarańczowego (najlepiej z miąższem)
3 budynie śmietankowe
cukier (wg przepisu na opakowaniu budyniu)
UBITA NA SZTYWNO ŚMIETANA 30% (400ml)

PRZYGOTOWANIE

Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Piec ok.30 minut w temp. 180°C. Biszkopt zostawić do ostygnięcia. Z litra soku odlać szklankę. Resztę zagotować. Szklankę soku wymieszać z 3 budyniami i cukrem.
Przestudzony biszkopt podzielić na 2 części i nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Następnie nałożyć połowę budyniu (niech będzie jeszcze mocno ciepły) i przykryć drugą połową biszkoptu. Wyłożyć resztę budyniu a po jego ostygnięciu warstwę bitej śmietany.

* na zdjęciu jednowarstwowy biszkopt zrobiony z połowy składników a budyń z 2 budyni i 0,75l soku pomarańczowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz