SKŁADNIKI
50g drożdży
250ml kwaśnej śmietany 18%
3 jajka
0,5 szklanki cukru
szczypta soli
350g Nutelli
80dag mąki
200g masła
PRZYGOTOWANIE
Jest to szybkie ciasto drożdżowe, gdyż nie musi wyrastać. Składniki należy wyjąć z lodówki z godzinę wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej.
Do miski wlać śmietanę, dodać drożdże, 3 łyżki cukru, szczyptę soli i rozbić trzepaczką albo widelcem. Do mikstury śmietanowo - drożdżowej wbić 2 całe jajka i jedno żółtko. Białko odłożyć na płaski talerz (do późniejszego otaczania rogalików). Na stolnicę wsypać mąkę i masło a następnie posiekać. Wlać do tego miksturę śmietanową i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 5 części. Każdą z części rozwałkować dość cienko w okrąg i pokroić na 8 trójkątów (jak pizzę). Na szerszym końcu nałożyć po łyżeczce Nutelli. Sposób składania przedstawia 1 zdjęcie. Następnie zwinąć rogaliki, zamoczyć w białku i obtoczyć w pozostałym cukrze. Ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec przez ok. 20 minut aż rogaliki się zarumienią.
Z podanej ilości składników wyszły mi 2 blachy rogalików.