08 stycznia 2011

ZAPIEKANKA ZE SZPINAKIEM


SKŁADNIKI

250g makaronu penne
500g świeżego szpinaku
100g sera pleśniowego Lazur (niebieski)
3 ząbki czosnku
150g śmietany
15 dag sera żółtego
starta gałka muszkatołowa
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE


Makaron ugotować (należy uważać, aby go nie przegotować). W tym czasie  szpinak zblanszować (wrzucić na chwilę do wrzącej wody, po czym odcedzić i schłodzić zimną wodą). Na patelni roztopić ser pleśniowy. Dodać posiekany drobno czosnek, śmietanę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i część startego na grubych oczkach sera żółtego. Wymieszać i dodać do sosu szpinak. Makaron odcedzić i połączyć ze szpinakiem i sosem. Wymieszać całość i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posypać resztą żółtego sera. Zapiekankę piec przez ok. 30 minut  w temperaturze 180°C.

ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW




SKŁADNIKI

10 sporych ziemniaków
1 średnia cebula
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
ok. 6 plastrów pieczonej karkówki
150ml śmietany 18%
1 jajko
suszone oregano
suszona bazylia
gałka muszkatołowa
trochę sera żółtego do starcia na wierzch zapiekanki
sól
pieprz


PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki obrać, pokroić w 1cm plastry i gotować w osolonej wodzie przez 10 minut. Po tym czasie ziemniaki odcedzić i wyłożyć częścią z nich dno naczynia żaroodpornego. Ziemniaki posypać startą gałką muszkatołową. Cebulę i karkówkę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Paprykę także pokroić w kostkę i dorzucić na koniec smażenia do cebuli z karkówką i wymieszać. Śmietanę rozmieszać z jajkiem. Dodać sól, pieprz i zioła. Na warstwę ziemniaków wyłożyć farsz z patelni. Położyć kolejną warstwę ziemniaków, które ponownie należy posypać startą gałką muszkatołową. Ponownie położyć warstwę ziemniaków. Całość zalać mieszkanką śmietanowo-jajeczną i posypać startym na grubych oczkach żółtym serem. Zapiekankę piec prze ok. 25 minut w temp. 180°C.

ZAPIEKANKA PASCALA




SKŁADNIKI

250g makaronu kokardki
150 ml śmietany 18%
puszka groszku
kawałek sera żółtego
mała cebulka
kilka plasterków szynki
pieprz
sól

PRZYGOTOWANIE

Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C, włącz termoobieg. Ugotuj makaron w wodzie z kostką bulionową. Odcedź i zahartuj makaron zimna wodą. Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj szynkę i podsmaż. Wlej śmietanę, gotuj minutę na małym ogniu, wsyp groszek, dodaj odsączony makaron i połowę sera. Przypraw solą i pieprzem. Żaroodporną formę posmaruj margaryną i napełnij makaronem. Posyp resztą tartego sera i zapiecz na złoty kolor.

ZAPIEKANKA "PRZEGLĄD TYGODNIA"



SKŁADNIKI

8 ziemniaków
10dag sera żółty
jajko
150 śmietany 18%
10 dag szynki lub pozostałości karkówki czy schabu
żółta papryka
cebula
sól
pieprz
chili cayenne
słodka papryka
gałka muszkatołowa
suszone oregano
suszona bazylia

PRZYGOTOWANIE

Obrane ziemniaki pokroić w plasterki i podgotować w osolonej wodzie. Na patelnie podsmażyć cebulkę, szynkę i paprykę. Dno żaroodpornego naczynia wyłożyć częścią plasterków ziemniaków, które należy posypać gałką muszkatołową,papryką, oregano, bazylią,chili cayenne i odrobiną startego żółtego sera. Na to wyłożyć część farszu. Następnie przykryć resztą plasterków ziemniaków. Na to znowu farsz i przyprawy. Na koniec całość polać śmietaną rozmieszaną z jajkiem, solą i pieprzem. Na wierch zetrzeć resztę sera żółtego. Zapiekać ok. 20 min w temp.200°C .

FASZEROWANE BAKŁAŻANY

SKŁADNIKI dla 2 osób

2 bakłażany
2 piersi z kurczaka lub 200g wołowego mięsa mielonego
torebka ryżu
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 pomidory
trochę startego sera żółtego
suszone oregano
suszona bazylia
sól
pieprz


PRZYGOTOWANIE

Ugotować torebkę ryżu. Bakłażany przekroić wzdłuż na pół i posypać solą. Odstawić na 30 min a następnie opłukać i osuszyć. Wydrążyć miąższ zostawiając ok. 1 cm odstęp od brzegów. Wydrążony miąższ pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę piersi z kurczaka (lub mięso mielone),pokrojoną w kosteczkę cebulkę i czosnek. Dodać pokrojony miąższ z bakłażanów i pokrojone w kostkę pomidory. Posolić, popieprzyć, dodać suszone zioła. Tak przygotowanym farszem napełnić wydrążone bakłażany. Zapiekać ok. 20 minut w temp. 200°C. Po tym czasie posypać po wierzchu startym żółtym serem i zapiekać jeszcze ok. 10 minut.

CHEESBURGERY



SKŁADNIKI

4 kotlety z mięsa wołowego (przepis znajdziecie tutaj)
4 bułki z sezamem
1/2 cebuli
kilka liści sałaty
2 pomidory
3 duże ogórki kiszone lub konserwowe
4 plasterki sera żółtego
ketchup
majonez
musztarda

PRZYGOTOWANIE

Bułki kroimy na pół. Na 4 połówkach układamy po plasterku sera żółtego a na pozostałych 4 cebulkę posiekaną w piórka. Bułki wstawiamy do grilla. W tym czasie smażymy kotlety. Gdy kotlety są gotowe a ser na bułkach się roztopił, kładziemy sałatę na połówki bułek z cebulą i przykrywamy plasterkami pomidora. Następnie kładziemy kotlety i ogórki pokrojone w plasterki oraz dajemy trochę ketchupu i majonezu. Składamy bułki i cheesburgery gotowe. Ja podaję je z sosem z 2 łyżek ketchupu, 2 łyżek majonezu i łyżeczki musztardy.

KOTLETY DO HAMBURGERÓW

SKŁADNIKI

200g zmielonego mięsa wołowego
1 cebula
suszone oregano
sól
pieprz
bułka tarta

PRZYGOTOWANIE

Cebulę siekamy w kostkę, podsmażamy i dodajemy do mięsa z oregano, solą i pieprzem. Uformować kotlety (ja robię dość cienkie) i obtoczyć w  bułce tartej (nie jest to jednak obowiązkowe). Usmażyć na patelni. 

POLĘDWICA W BALSAMICO


SKŁADNIKI dla 2 osób

1 polędwiczka
ok. 2 łyżek mąki ziemniaczanej
ok. 1/2 szklanki octu balsamicznego
oliwa
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE

Polędwiczkę pokroić  w plastry o grubości 2-3cm. Rozpłaszczyć je ręką i obtoczyć w mące. Obsmażyć z każdej strony na oliwie. Następnie ściągnąć polędwiczki z patelni i zlać pozostały na patelni tłuszcz. Polędwiczki przełożyć z powrotem na patelnię i zalać je octem balsamicznym. Smażyć aż ocet się zagęści. W trakcie smażenia można polewać polędwiczki octem znajdującym się na patelni za pomocą łyżki. Po ułożeniu na talerzu polędwiczki posolić i popieprzyć (robimy to na końcu aby mięso nie stwardniało).

PIECZONA KARKÓWKA



SKŁADNIKI

2kg karkówki
sól
pieprz
czosnek
majeranek
oregano
bazylia
rękaw do pieczenia


PRZYGOTOWANIE

Karkówkę natrzeć wyciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Zawinąć w folię aluminiową i zostawić w lodówce na 2 dni. Następnie umieścić mięso w rękawie do pieczenia i piec w 180°C przez ok. 2 godziny. Po tym czasie wystawić mięso w rękawie na balkon (gdy na zewnątrz jest zimno)aż do ostygnięcia.

Karkówka doskonale smakuje jako wędlina na kanapki. Można także podać ją jako danie obiadowe zaraz po upieczeniu albo gdy już ostygnie pokroić w grubsze plastry i odsmażyć na patelni.

CHILI CON CARNE

Przepis pochodzi ze strony http://www.kwestiasmaku.com


SKŁADNIKI dla 3-4 osób

1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżeczka przyprawy chilli
1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski (kumin) w proszku
1 łyżeczka suszonego oregano
450 g mielonej chudej wołowiny
1/2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórek (200 g)
1 kostka bulionu wołowego
1 duża czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kostkę
5 suszonych pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli “kidney” w zalewie (400 g), odsączonej z zalewy


PRZYGOTOWANIE


Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać olej i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę, mieszając zrumieniać z każdej strony.Dodać pomidory z zalewą i pół puszki pozostałego soku pomidorowego (w razie potrzeby uzupełnić wodą). Dodać bulion wołowy i doprawić solą oraz pieprzem, ewentualnie kolejnym bulionem.Przykryć i gotować przez 20 - 25 minut, w zależności od delikatności mięsa. Dodać paprykę i suszone pomidory i gotować pod przykryciem aż papryka będzie prawie miękka, przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać fasolę i chwilę razem pogotować.

Podawać na gorąco z białym ryżem, chipsami z tortilli lub plackami tortilli, ewentualnie z dodatkiem kwaśnej śmietany i sałatki z awokado.