SKŁADNIKI
250g makaronu penne
500g świeżego szpinaku
100g sera pleśniowego Lazur (niebieski)
3 ząbki czosnku
150g śmietany
15 dag sera żółtego
starta gałka muszkatołowa
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Makaron ugotować (należy uważać, aby go nie przegotować). W tym czasie szpinak zblanszować (wrzucić na chwilę do wrzącej wody, po czym odcedzić i schłodzić zimną wodą). Na patelni roztopić ser pleśniowy. Dodać posiekany drobno czosnek, śmietanę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i część startego na grubych oczkach sera żółtego. Wymieszać i dodać do sosu szpinak. Makaron odcedzić i połączyć ze szpinakiem i sosem. Wymieszać całość i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posypać resztą żółtego sera. Zapiekankę piec przez ok. 30 minut w temperaturze 180°C.