SKŁADNIKI
Kluski
na 2 porcje
8 średnich ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko
Pesto
1 krzaczek bazylii
1 duży ząbek czosnku
1/4 szklanki oliwy
60 g startego parmezanu
sól
PRZYGOTOWANIE
Kluski
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe dokładnie rozdrobnić na puree przeciskając przez praskę albo tłukąc tłuczkiem do ziemniaków. Poczekać aż ziemniaki ostygną. Wtedy należy wyrównać ich powierzchnię i podzielić na 4 części. Jedną część odłożyć na talerzy a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (tyle aby wypełnić puste miejsce po ziemniakach). Następnie dodać ziemniaki, jajko i zagnieść ciasto rękami. Formować małe kulki, które należy lekko spłaszczyć w dłoni a na środku zrobić palcem dziurkę. Kluski wrzucić do posolonej wrzącej wody. Po wypłynięciu klusków gotować je jeszcze przez 2 minuty.
Pesto
Czosnek, sól, bazylię i parmezan zmiksować w blenderze. Na koniec dodać oliwę i dokładnie wymieszać.
Kluski podawać polane pesto.