26 sierpnia 2010

CIASTECZKA Z KROPELKAMI CZEKOLADOWYMI


Przepis pochodzi ze strony http://www.cincin.cc

SKŁADNIKI

kostka masła 
1,5 szklanki cukru
2 jajka 
2 1/4 szklanki maki 
1 łyżeczka sody oczyszczonej 
2 szklanki czekoladowych kropelek lub pokrojonej w kawałki czekolady 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
szczypta soli 


PRZYGOTOWANIE

Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier, jajka i dobrze ubić. Następnie wsypać mąkę, sodę i sól. Dokładnie wymieszać a na koniec dodać czekoladę i powtórnie wymieszać. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia nakładać kulki ciasta a na koniec je spłaszczyć. Piec ok. 10-12 minut w temperaturze 190°C. Po upieczeniu wystudzić ciastka na siatce.


Ciastka wyszły smaczne ale przeszkadzało mi, że są zbyt kruche i szybko twardnieją. Polecałabym zmniejszyć ilość sody oczyszczonej i dodać trochę proszku do pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz