Przepis pochodzi ze strony http://www.mniammniam.pl
SKŁADNIKI
2 polędwiczki wieprzowe - około pół kilograma
dwie łyżki musztardy - typu Dijon
jedna średniej wielkości biała cebula
miąższ z dwóch bułek kajzerek
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
odrobina tymianku
odrobina rozmarynu
pół kostki masła
sok z połowy cytryny
łyżka oliwy
duża garść posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE
dwie łyżki musztardy - typu Dijon
jedna średniej wielkości biała cebula
miąższ z dwóch bułek kajzerek
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
odrobina tymianku
odrobina rozmarynu
pół kostki masła
sok z połowy cytryny
łyżka oliwy
duża garść posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE
Polędwiczki obsmażyć na łyżce oliwy i łyżce masła. Kiedy mięso jest już lekko obrumienione ze
wszystkich stron, zdjąć je z patelni i odstawić na bok, by trochę ostygło. Mięso po zdjęciu z patelni posolić i popieprzyć.
Cebulę pokroić w drobniutką kostkę. Na patelnię, na której było obsmażane mięso dodać dwie
czubate łyżki masła. Doprowadzić do spienienia i dopiero wtedy dodać cebulę. Smażyć kilka chwil w gotującym się maśle, cały
czas mieszając. Zdjąć patelnię z ognia i dodać dokładnie
rozdrobniony miąższ z bułek. Dodać go tyle, by całość nie była zbyt sucha.Masa ma być wilgotna i dać się swobodnie formować. Masę doprawić solą,
pieprzem, rozmarynem i tymiankiem.
Na mięso nałożyć dość grubą warstwę musztardy z
jednej strony. Na musztardę nałożyć warstwę
nadzienia, formując z niej ładne "przykrycie". Tak przygotowane mięso ułożyć w wysmarowanym
oliwą naczyniu i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30
minut. Potrawa będzie gotowa, gdy skorupka pięknie zbrązowieje. Mięso wyjąć z piekarnika i na chwilę odstawić. Dzięki temu lepiej będzie się kroiło.
Sos: na patelni rozgrzać pozostałe masło.
Kiedy się spieni, dodać sok z cytryny i drobno posiekaną natkę pietruszki.
Patelnie trzymać jeszcze na ogniu przez kilkanaście sekund. Sos jest gotowy.
Mięso pokroić w plastry o grubości około 1 cm . Ułożyć na talerzu i polać sosem.