04 maja 2011

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W CHRUPIĄCEJ SKORUPCE


Przepis pochodzi ze strony http://www.mniammniam.pl


SKŁADNIKI

2 polędwiczki wieprzowe - około pół kilograma
dwie łyżki musztardy - typu Dijon
jedna średniej wielkości biała cebula
miąższ z dwóch bułek kajzerek
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
odrobina tymianku
odrobina rozmarynu
pół kostki masła
sok z połowy cytryny
łyżka oliwy
duża garść posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE
Polędwiczki obsmażyć na łyżce oliwy i łyżce masła. Kiedy mięso jest już lekko obrumienione ze wszystkich stron, zdjąć je z patelni i odstawić na bok, by trochę ostygło. Mięso po zdjęciu z patelni posolić i popieprzyć.

Cebulę pokroić w drobniutką kostkę. Na patelnię, na której było obsmażane mięso dodać dwie czubate łyżki masła. Doprowadzić do spienienia i dopiero wtedy dodać cebulę. Smażyć kilka chwil w gotującym się maśle, cały czas mieszając. Zdjąć patelnię z ognia i dodać dokładnie rozdrobniony miąższ z bułek. Dodać go tyle, by całość nie była zbyt sucha.Masa ma być wilgotna i dać się swobodnie formować. Masę doprawić solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem. 

Na mięso nałożyć dość grubą warstwę musztardy z jednej strony. Na musztardę nałożyć warstwę nadzienia, formując z niej ładne "przykrycie". Tak  przygotowane mięso ułożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.  Potrawa będzie gotowa, gdy skorupka pięknie zbrązowieje. Mięso wyjąć z piekarnika i na chwilę odstawić. Dzięki temu lepiej będzie się kroiło.

Sos: na patelni rozgrzać pozostałe masło. Kiedy się spieni, dodać sok z cytryny i drobno posiekaną natkę pietruszki. Patelnie trzymać jeszcze na ogniu przez kilkanaście sekund. Sos jest gotowy.

Mięso pokroić  w plastry o grubości około 1 cm. Ułożyć na talerzu i polać sosem.

PIZZA WEGETARIAŃSKA


SKŁADNIKI

CIASTO
175g mąki tortowej
13g drożdży
1 łyżka oliwy
1/3 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
0,5 łyżki cukru

gałka muszkatołowasól

SOS
puszka pomidorów
łyżeczka soli
świeżo zmielony pieprz
świeża bazylia
świeże oregano
suszona bazylia
suszone oregano
pół dużej cebuli
2 duże ząbki czosnku
odrobinę cukru
2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu

FARSZ
pół dużej cebuli pokrojone w piórka
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę

3 pomidory pokrojone w plastry10-15 dag sera żółtego
przyprawa do pizzy

PRZYGOTOWANIE

PIERŚ Z KURCZAKA
Na noc kroimy pierś z kurczaka w drobną kostkę. Posypujemy obficie przyprawą do kebaba i pieprzem. Dodajemy 2 łyżki majonezu, mieszamy i zostawiamy na całą noc w lodówce. Następnego dnia chwilę podsmażamy mięso na patelni.

CIASTO

Drożdże rozrobić z cukrem,letnim mlekiem i wodą.Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą i oliwą. Dodać drożdże i gałkę muszkatołową.Zagnieść elastyczne ciasto, które należy przełożyć do miski,przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę.Ciasto smarujemy sosem.

SOS

Pół cebuli oraz 2 ząbki czosnku kroimy w kosteczkę. Podsmażamy w garnku na oleju. Następnie dodajemy puszkę pomidorów i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. W międzyczasie dodajemy sól, pieprz,cukier, suszone oregano i bazylię a na koniec świeże poszatkowane zioła. Zostawiamy do przestygnięcia.

Na blachę z ciastem wyłożyć sos. Posypać częścią sera żółtego, cebulą, papryką. Rozłożyć pomidory. Całość posypać resztką żółtego sera i przyprawą do pizzy.  Piec ok. 30 min w temp. 180°C.

SURÓWKA Z SUROWYCH BURAKÓW I OGÓRKÓW KONSERWOWYCH


SKŁADNIKI

4 buraki
4 duże ogórki konserwowe
1/2 małej cebuli
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka majonezu
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE

Surowe buraki, ogórki konserwowe i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać śmietanę, majonez i całość wymieszać.

SURÓWKA A'LA COLESŁAW


Przepis pochodzi ze strony http://smaker.pl


SKŁADNIKI

na 4 osoby

1/2 główki białej kapusty
2 duże marchewki
1 średnia cebula
1/2 szklanki majonezu
5 łyżek mleka
1 łyżeczka octu
1 łyżka soku z cytryny
sól

pieprz
cukier

PRZYGOTOWANIE

Kapustę poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem i ponownie wymieszać. Majonez połaczyć z mlekiem, octem i sokiem z cytryny. Dodać powstały dressing do warzyw i wymieszać. Surówkę schłodzić w lodówce przynajmniej 30 minut (wg mnie najlepiej smakuje po odstanej nocy).

WYTRAWNY OMLET Z SZYNKĄ I WARZYWAMI




SKŁADNIKI

Na 2 omlety:

4 jajka
4 plasterki szynki pokrojone w kostkę 
1 duży pomidor 
1/2 dużej czerwonej papryki 
1/2 dużej cebuli 
10 pieczarek 
starty parmezan
łyżka masła 
czarny, świeżo zmielony pieprz 
sól 
suszone oregano
świeża bazylia



PRZYGOTOWANIE


Na roztopnione masło dodajemy posiekaną cebulę. Po chwili wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, pomidora i paprykę. Dodajemy sól, pieprz i oregano. Chwilę podsmażamy i odstawiamy. Na patelniach roztapiamy trochę masła i dodajemy roztrzepane wcześniej jajka (z solą i pieprzem). Smażymy na małym ogniu aż się zaczną ścinać. Wtedy dodajemy farsz i pokrojoną szynkę. Posypujemy startym parmezanem, listkami świeżej bazylii i czekamy aż jajka całkiem się zetną. Podważamy omlety i składamy na pół. Można podawać polane ketchupem.

WYTRAWNY OMLET Z SALAMI





SKŁADNIKI

Na 2 omlety:

4 jajka
4 plasterki salami pokrojone w kostkę 
1 duży pomidor 
1/2 dużej zielonej papryki 
1/2 dużej cebuli 
2 ząbki czosnku
6 małych pieczarek 
starty ser żółty 
łyżka masła 
czarny, świeżo zmielony pieprz 
sól 
zioła prowansalskie 
pieprz cayenne 


PRZYGOTOWANIE

Na roztopnione masło dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki, pomidora i paprykę. Dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie. Chwilę podsmażamy i odstawiamy. Na patelniach roztapiamy trochę masła i dodajemy roztrzepane wcześniej jajka. Smażymy na małym ogniu aż się zaczną ścinać. Wtedy dodajemy farsz i pokrojone salami. Posypujemy startym, żółtym serem i czekamy aż jajka całkiem się zetną. Podważamy omlety i składamy na pół.