SKŁADNIKI
Spody
3/4 szklanki pokruszonych herbatników z mąki graham
2 łyżeczki łyżki cukru
2 łyżki stopionego masła
Masa serowa
500 g gładkiego śmietankowego twarogu o temp. pokojowej
2/3 szklanki cukru
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżka drobno otartej skórki z cytryny
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 duże jajka o temp. pokojowej
Beza
białko 3 dużych jajek
½ łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
¼ (3 łyżki cukru) szklanki cukru
Rozgrzej piekarnik do 175oC i wyłóż papilotkami 36 foremek na małe mufinki.
PRZYGOTOWANIE
Spody: wymieszaj wszystkie składniki, a następnie rozłóż kruchą masę na dnie
foremek tak, żeby zachodziła na ścianki. Piecz 6 min. i ostudź.
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160 stopni C i przygotuj masę serową: utrzyj
twarożek na gładką, puszystą masę i ucierając dodawaj stopniowo cukier,
zgarniając masę z bocznych ścianek miski. Dodaj skrobię kukurydzianą, otartą
skórkę i sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Dodawaj po jednym jajku i
mieszaj, zgarniając masę ze ścianek. Łyżką albo szprycą cukierniczą nałóż
gotową masę serową do foremek ze spodami. Piecz 18 min – masa serowa nie
stwardnieje zupełnie w czasie pieczenia. Odstaw blachy z serniczkami do
wystygnięcia, a następnie wstaw przynajmniej na 2 godziny do lodówki. Bezy
można nakładać dopiero po schłodzeniu serniczków.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C i przygotuj bezy: ubij mikserem białka z
sokiem z cytryny na pianę, a następnie stopniowo dosypuj cukier i skrobię
kukurydzianą. Kiedy piana będzie sztywna, nałóż ją za pomocą szprycy
cukierniczej z końcówką prostą albo w kształcie gwiazdki. Piecz 8-9 min, aż
bezy lekko się zrumienią. Odstaw serniczki co najmniej na 1 godzinę, żeby
ostygły.