26 sierpnia 2010

BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI I MASĄ BUDYNIOWĄ

SKŁADNIKI

BISZKOPT
6jaj
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM

0,5 litra mleka
2 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru)
opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
kostka masła roślinnego

DODATKI
truskawki
opakowanie galaretki cytrynowej

PRZYGOTOWANIE

BISZKOPT
Ubić pianę z białek, dodać cukier, ubić. Następnie dodać żółtka. Ponownie ubić a na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać. Piec ok. 30 min w temp.180°C.

MASA BUDYNIOWA

Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. Gdy ostygnie połączyć z kostką masła.

Gd biszkopt ostygnie, przekroić go na 2 części. Spód nasączyć odrobiną wody z sokiem z cytryny i wyłożyć masę budyniową a na niej ułożyć połówki lub grube plastry truskawek. Przykryć drugim biszkoptem, który również delikatnie nasączyć. Następnie ułożyć połówki truskawek i zalać tężejącą galaretką. Wstawić na ok. 2 godziny do lodówki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz