SKŁADNIKI
BISZKOPT
6jaj
0,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM
0,5 litra mleka
2 łyżki cukru (jeśli budyń
jest bez cukru)
opakowanie budyniu
waniliowego lub śmietankowego
kostka masła roślinnego
DODATKI
truskawki
opakowanie galaretki
cytrynowej
PRZYGOTOWANIE
BISZKOPT
Ubić pianę z białek, dodać cukier, ubić.
Następnie dodać żółtka. Ponownie ubić a na koniec wsypać mąkę i proszek do
pieczenia i wymieszać. Piec ok. 30 min w temp.180°C.
MASA BUDYNIOWA
Z mleka, cukru i
budyniu ugotować budyń. Gdy ostygnie połączyć z kostką masła.
Gd biszkopt ostygnie,
przekroić go na 2 części. Spód nasączyć odrobiną wody z sokiem z cytryny i wyłożyć
masę budyniową a na niej ułożyć połówki lub grube plastry truskawek. Przykryć
drugim biszkoptem, który również delikatnie nasączyć. Następnie ułożyć połówki
truskawek i zalać tężejącą galaretką. Wstawić na ok. 2 godziny do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz