14 lipca 2013

Pavlova z malinami

Przepis pochodzi z bloga http://www.mojewypieki.com









SKŁADNIKI  
na dwa spody bezowe, z których można zrobić torcik lub na 2 oddzielne ciasta albo jeden duży spód bezowy

Beza
5 białek (z jajek w rozmiarze L)
300 g drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Krem
400ml śmietany 36%
250g mascarpone
3 łyżku cukru pudru

Owoce
300-400 g świeżych malin

PRZYGOTOWANIE
Blaszkę do pieczenia ciasteczek wysmarować masłem (aby papier podczas nakładania bezy się nie ślizgał) i wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim dwa okręgi o średnicy 23 cm i 15 cm. Piekarnik nastawić na termoobieg, 180ºC . 
Białka ubijać mikserem. Gdy się spienią dodać szczyptę soli. Gdy będą już sztywne, powoli, łyżka po łyżce dodawać cukier. Powinna powstać sztywna i błyszcząca piana. Na koniec dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijać. Masę bezową wykładać na narysowane na papierze okręgi. Boki bezy unieść ku górze. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 135ºC i piec przez 75 - 80 minut (u mnie mniejsza beza była bardziej wysuszona w środku a duża bardziej piankowa). Beza powinna się zarumienić, może również lekko popękać, ale przy dotyku powinna być sucha i chrupka. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.
Mascarpone ubić mikserem. Dodać śmietanę, cukier puder i ubić na sztywny krem. 
Upieczony spód położyć na talerzu odwracając go do góry nogami (dzięki temu spód i boki będą chrupiące). Na to wyłożyć krem i ułożyć świeże maliny lub inne owoce. Podawać natychmiast. Gotowy tort przechowywać w lodówce.