16 listopada 2010

RISOTTO Z PAPRYKĄ

Przepis pochodzi z "Nowa Kuchnia Włoska RISOTTO" dodatku do Gazety Wyborczej.
SKŁADNIKI

1/8 szklanki oliwy z oliwek
1/2 posiekanej w kostkę cebuli
1 posiekany ząbek czosnku
1 duża czerwona i pokrojona w kostkę lub w paski papryka
1 duża żółta i pokrojona w kostkę w paski papryka
1 duża zielona i pokrojona w kostkę w paski papryka
125g ryżu na risotto (typu arborio lub vialone)
45 ml białego, wytrawnego wina
1,5 szklanki bulionu z kurczaka
sól
czarny, świeżo zmielony pieprz
posiekana bazylia do posypania i kilka całych listków do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Rozgrzej oliwę na patelni. Wrzuć czosnek i cebulę. Smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj paprykę. Smaż, aż zmięknie. Wsyp ryż i smaż mieszając 2 minuty. Wlej wino i gotuj, aż odparuje. Dolewaj bulion porcjami (po 1/2 szklanki. Poczekaj z dolaniem następnej porcji bulionu, aż cała poprzednia porcja zostanie wchłonięta. Gotuj ryż mieszając, 15-18 minut. Dopraw solą i pierzem. Zdejmij z ognia, wmieszaj bazylię, przykryj i odstaw na minutę.

RISOTTO Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Przepis pochodzi z "Nowa Kuchnia Włoska RISOTTO" dodatku do Gazety Wyborczej.


SKŁADNIKI

1,5 łyżki oliwy z oliwek
75g wędzonego łososia pokrojonego w kostkę
125ml śmietany tortowej 30%
1/2 małej cebulki posiekana w kosteczkę
150g ryżu do risotto (typu arborio lub vialone)
45ml białego, wytrawnego wina
1,5 szklanki bulionu warzywnego
sól
czarny, świeżo zmielony pieprz
ewentualnie natka pietruszki do posypania

PRZYGOTOWANIE

Rozgrzej pół łyżki oliwy na patelni. Dodaj łososia i podsmażaj przez ok. minutę. Zdejmij z ognia i odstaw na bok.Rozgrzej pozostałą oliwę na patelni. Wrzuć cebulę i smaż, aż zmięknie. Wsyp ryż i smaż mieszając 2 minuty. Wlej wino i gotuj, aż odparuje. Dolewaj bulion porcjami (po 1/2 szklanki. Poczekaj z dolaniem następnej porcji bulionu, aż cała poprzednia porcja zostanie wchłonięta. Gotuj ryż mieszając, 15-18 minut. Dopraw risotto solą i pierzem. Zdejmij z ognia, wmieszaj bazylię, przykryj i odstaw na minutę.

JAJKA NA GRZANKACH

SKŁADNIKI

4 jajka
4 kromki chleba tostowego
2 ząbki czosnki
4 plasterki pomidora
trochę posiekanej cebulki
4 plasterki żółtego sera
świeże i suszone oregano
świeża i suszona bazylia
świeżo zmielony kolorowy pieprz


PRZYGOTOWANIE

Na patelni usmażyć jajka sadzone. W tym czasie na każdej kromce chleba tostowego rozłożyć wyciśnięty czosnek i posiekaną cebulkę. Na to nałożyć plaster sera żółtego i zapiec w grillu. Gdy grzanka będzie gotowa nałożyć na nią plaster pomidora i posypać ziołami.

ROGATE PARÓWKI

SKŁADNIKI

dowolna ilość parówek
kilka plasterków sera żółtego
ketchup

PRZYGOTOWANIE

Parówki przekroić na pół. Na każdym końcu zrobić nacięcie krzyżyk a na grzbiecie nacięcie wzdłuż na ser. Parówki opiec chwilę w grillu. Następnie włożyć ser do nacięć i zapiekać jeszcze z 10-15 minut. Podawać z ketchupem albo z sałatką.

TOSKAŃSKA ZUPA POMIDOROWA PASCALA


SKŁADNIKI

2 kostki rosołu z kury
2 łyżki oliwy
2 duże posiekane cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1,5 -2 kg obranych ze skórki i posiekanych pomidorów
1 łyżka cukru
1 mała czerstwa ciabatta (100g) (albo inne czerstwe pieczywo) pokrojona na części i zrumieniona w opiekaczu
świeża bazylia


PRZYGOTOWANIE


Zagotuj 2 litry wody, wrzuć kostki rosołowe, wymieszaj i gotuj minutę. Oliwę wlej do rondla, na zimną wrzuć cebulę, zeszklij stale mieszając (2-3 minuty). 

Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, smaż minutę. Wrzuć pomidory, smaż 5 minut, zalej bulionem, wsyp cukier, wymieszaj z porwanymi na kawałki grzankami. Podgrzewaj aż ciabatta się rozgotuje i zagęści zupę. Przed podaniem przypraw do smaku solą i pieprzem oraz posyp bazylią.

CHLEB PSZENNY

Chleb według przepisu Rachel Allen.






SKŁADNIKI

750g mąki
20g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy/może być masło
2 łyżeczki cukru


PRZYGOTOWANIE


Do 150 ml ciepłej wody dodać cukier i drożdże. Odczekać do 10 min, ale nie więcej.Do mąki dodać sól, wymieszać. Następnie dodać oliwę i drożdże. Dolać do mąki wodę tak aby w sumie było ok. 420 ml wody. Ciasto wyrabiać tak aby nie było zbyt suche ani zbyt mokre. Rozciągać ciasto i zagniatać przez ok. 10 min. Musi być elastyczne. Następnie włożyć ciasto do miski i przykryć folią odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny. Po upływie tego czasu odkryte ciasto w misce, dosłownie zbić pięścią. Wyjąć z miski i ukszałtować formę. Foremkę do pieczenia, natłuścić i posypać mąką. Ukształtowane ciasto odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu, posmarować ciasto rozmąconym jajkiem i posypać nasionami sezamu, słonecznika albo makiem. Wstawić do piekarnika na ok. 40-45 minut w tem 200°C.


Na dół piekarnika wstawiłam blaszkę z wodą.

CHLEBKI PITA

Przepis pochodzi z bloga http://piekarniatatter.blogspot.com


SKŁADNIKI na 5 chlebków

225g mąki pszennej
5g świeżych drożdży (0,5 łyżeczka drożdży instant)
1 łyżeczka soli
140g letniej wody
2 łyżki oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE

Mąkę wymieszać z pokruszonymi drożdżami. Dodać sól, wodę i oliwę a następnie zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Zostawić ciasto na 1 godzinę do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej (21 C). Po tym czasie, podzielić ciasto na 5 czesci (ok. 76g). Z każdej części uformować kulkę. Ułożyć kulki ciasta na blasze posypanej mąką. Przykryć dokładnie i zostawić na 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. Następnie każdą kulkę rozwałkować na owalny placek o grubości 5 mm. Obsypać pity odrobiną mąki i zostawić pod przykryciem na 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C. Chlebki są gotowe po ok. 4-6 minutach.

Chlebki pita nadziać sałatą, pomidorami, papryką, cebulą, usmażonymi kawałkami piersi kurczaka i sosem, np. pomidorowym.

TOSTY FRANCUSKIE



SKŁADNIKI

4 kromki chleba tostowego
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki mleka
2 łyżki masła
miód

PRZYGOTOWANIE

Jajko roztrzepać z mlekiem i ekstraktem z wanilii. Na patelni roztopić masło. Chleb maczać w jajku z mlekiem i smażyć na patelni aż będzie złocisty. Podawać z miodem.

KOTLETY Z RYŻU I MARCHEWKI MOJEJ SIOSTRY



SKŁADNIKI

4-5 marchewek
1 jajko
torebka ryżu
przyprawa grill meksykański
tarta bułka
trochę mleka

PRZYGOTOWANIE

Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 2 łyżki bułki tartej namoczyć w mleku. Do miski wsypać wystudzony ryż, starte marchewki, 1 jajko, namoczoną w mleku bułkę tartą i przyprawę do meksykańskiego grilla. Wszystko wymieszać i uformować kotlety, które następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć aż kotlety będą złociste. Podana ilość składników wystarcza na kotlety dla 2 osób.

KURCZAK Z ROŻNA

SKŁADNIKI

cały kurczak
przyprawa do pieczonego kurczaka
suszone oregano
suszona bazylia
odrobina oliwy

PRZYGOTOWANIE

Wieczorem natrzeć kurczaka przyprawami, skropić odrobiną oliwy i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia nadziać kurczaka na rożen i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200°C. Piec ok. 15, godziny.

PANCAKES BANANOWE


Przepis pochodzi z bloga http://mojewypieki.blox.pl


                                       
SKŁADNIKI na 6-8 pancakesów

1 szklanka mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
1 1/4 szklanki kefiru
1 jajko
2 łyżeczki miodu
20g roztopionego masła
1 duży banan

PRZYGOTOWANIE

Do miski przesiać mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajko, kefir, miód, roztopione masło  a następnie dodać pokrojone w cieniutkie plasterki banany. Mokre składniki przelać do miski z suchymi i wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste. Smażyć na patelni bez tłuszczu, przewracając pancakesy na drugą stronę, gdy pokażą się pęcherzyki. Podałam polane miodem.

CHLEB PSZENNO ŻYTNI ZE SŁONECZNIKIEM

                                               
                                
SKŁADNIKI

1/2 opakowania  (500g) mieszanki mąki na chleb
15 dag świeżych drożdży
300ml wody w temperaturze pokojowej
ziarna słonecznika

PRZYGOTOWANIE

Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, wodę i ziarna słonecznika. Wszystko mieszkamy najpierw na wolnych obrotach, a następnie na szybkich mikserem aż powstania gładka, jednolita masa. Zostawiamy masę na 20 minut pod przykryciem. Po upływie tego czasu przekładamy ciasto do blaszki wysmarowanej masłem i odstawiamy na ok. godzinę. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na środkowy poziom a na sam dół wstawić naczynie z wodą. Piec ok. 50 min. z opiekaniem z dół.

Gdyby nie emulgatory zawarte w mące piekłabym ten chleb częściej, gdyż wychodzi naprawdę smaczny.

PIECZONY SCHAB NA KANAPKI




SKŁADNIKI

ok.1-1,5kg kawałek  schabu
sól
pieprz
suszone oregano
suszona bazylia
5-6 ząbków czosnku
łyżka masła
rękaw do pieczenia

PRZYGOTOWANIE

Schab natrzeć wyciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i ziołami. Zawinąć w folię aluminiową i trzymać ok. 2 dni w lodówce. Po 2 dniach wyjąć mięso z lodówki. Na patelni roztopić łyżkę masła. Obsmażyć schab z każdej strony i przełożyć do rękawa do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec ok. 40 minut. Po tym czasie wystawić mięso w rękawie na balkon (gdy na zewnątrz jest zimno) aż do ostygnięcia.