Przepis pochodzi ze strony
SKŁADNIKI
6-7 paczek herbatników petit beurre (1 opakowanie= 100 g)
1,5 puszki kajmaku (około 600 g)
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią (albo zwykłego cukru
+16 g cukru wanilinowego)
125 g masła
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
600 ml śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce
PRZYGOTOWANIE
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Na dno formy wyłożyć pojedynczą warstwę
herbatników. Kajmak podgrzać w garnku na małym ogniu,
cały czas mieszając. Wyłożyć herbatniki i wyrównać.
Przykryć kolejną warstwą herbatników.
* Budyń
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą
szklankę mleka zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać
do gorącego mleka. Gotować 1-2 minuty, energicznie
mieszając by pozbyć się ewentualnych grudek.
Jeszcze gorący budyń wylać na herbatniki. Wyrównać
i przykryć kolejną warstwą herbatników.
Blaszkę z ciastem owinąć szczelnie folią spożywczą,
schłodzić i włożyć do lodówki na całą noc. Herbatniki muszą
zmięknąć.
Drugiego dnia ciasto wyjąć z lodówki i zdjąć z niego folię.
Śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru i wyłożyć na
ciasto. Na wierch zetrzeć gorzką czekoladę. Można podawać
od razu :)
Ciasto przechowywać w lodówce.
* budyń z przepisu jest naprawdę mocno budyniowy.
Jeśli preferujesz krem maślany, nie dodawaj do mleka
masła, ale powstały budyń, po ostudzeniu utrzyj z masłem w
temperaturze pokojowej. Powstały krem będzie miał
konsystencję bardziej kremową niż budyniową.