Przepis pochodzi ze strony
SKŁADNIKI
Ciasto
1 szklanka wody (250ml)
125 g masła lub margaryny
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
Krem
250 ml śmietany 30%
3-4 łyżki cukru pudru
75 g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE
Ciasto
W garnku zagotować wodę z masłem lub margaryną. Do gotującej się wody wsypać mąkę, energicznie mieszając by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Odstawić do ostygnięcia.
Ostudzone ciasto zmiksować dodając po 1 jajku, do gładkości. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.
Na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, wyciskać okrągłe porcje ciasta (w sporych odstępach, gdyż ciasto sporo urośnie).
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20- 30 minut w trybie piekarnika termoobieg. Po upieczeniu wystudzić a następnie przekroić wzdłuż.
Krem
Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Odstawić aby trochę się ogrzała. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej czekoladę i przestudzić. Do stopionej, przestudzonej czekolady dodać trochę ubitej śmietany i wymieszać. Następnie dodać pozostałą bitą śmietanę. Całość połączyć. Powstałym kremem wypełnić eklery. Można ozdobić roztopioną czekoladą.