13 kwietnia 2013

KOKOSANKI

 Przepis pochodzi ze strony http://kotlet.tv/kokosanki




SKŁADNIKI

200 g wiórków kokosowych
50 g masła
3/4 szklanki cukru
3 łyżki mleka 
2 białka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE

Masło rozpuścić w garnku. Dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Następnie dodać mleko i wiórki kokosowe. Masa ma być gęsta. Odstawić masę do ostygnięcia.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i wymieszać.
Do przestudzonej masy kokosowej dodać ubitą pianę i wymieszać.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, układać małe kulki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 15 minut aż będą złociste. Z podanej ilości składników wychodzi cała blacha (taka z piekarnika) kokosanek.

KREWETKI SMAŻONE NA MAŚLE


SKŁADNIKI



SKŁADNIKI

500g krewetek
1/2 kostki masła
5 dużych ząbków czosnki
pieprz
bagietka

PRZYGOTOWANIE

Jeśli mamy świeże krewetki w całości, należy je najpierw obrać (jak obierać krewetki). Jeśli używamy mrożonych należy pamiętać o ich rozmrożeniu przez polanie ich  na sitki wrzątkiem. 
na patelni roztopić masło. Dodać pokrojone duże kawałki ząbków czosnku i krewetki. Całość smażyć 3-5 minut. Na koniec dodać pieprz i wymieszać.
Podawać z chrupiącymi grzankami zrobionymi z bagietki, które można maczać w resztkach masła czosnkowego.