Przepis Pascala ze strony Lidl'a http://kuchnialidla.pl
SKŁADNIKI
dla 4 osób
pstrąg łososiowy, pozbawiony skóry i łusek: 600 g
marchew, obrana, pokrojona na ukos w plastry: 600 g
szalotka: 2 szt.
śmietana płynna 30% tł.: 100 ml
masło 82% tł.: 150 g
kminek rozdrobniony w moździerzu: 1 łyżka
oliwa z oliwek + niewielka ilość do natłuszczenia patelni: 1 łyżka
pieprz cayenne: szczypta
koper: 4 gałązki
cukier: 1 łyżeczka
białe wino: 0,5 szklanki
cytryna: 0,5 szt.
sól: do smaku
pieprz: do smaku
PRZYGOTOWANIE
Karmelizowana marchewka
Szalotki pozbawić piętek, obrać i pokroić w piórka. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać jedną łyżkę oliwy z oliwek. Smażyć szalotkę aż do zeszklenia. Następnie dodać niewielką ilość soli. Na patelnię dodać pokrojoną marchew. Doprawić solą i pieprzem oraz dolewać wody do połowy poziomu zawartości. Następnie dodać 100 g masła, mniej więcej 1 łyżeczkę cukru i rozdrobniony kminek. Wymieszać. Całość przykryć przykrywką z dziurką na ujście pary i poddusić przez mniej więcej 6-7 minut (marchew musi być miękka). Odparowując płyn od czasu do czasu mieszać.
Drugą szalotkę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do czystego garnka. Następnie dodać białe wino i sok z ½ cytryny. Gotować, aż ¾ płynu odparuje. Dodać śmietanę. Całość wymieszać. Chwilę gotować. Zdjąć z ognia.
50 g zimnego masła, wcześniej pokrojonego na mniejsze kawałki, dodawać partiami do sosu z szalotki. Całość mieszać za pomocą trzepaczki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Pstrąg łososiowy
Patelnię grillową natłuścić niewielką ilością oliwy z oliwek za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka i podgrzać. Filet z pstrąga podzielić na 4 części. Doprawić z obu stron solą i pieprzem. Dodatkowo z jednej strony doprawić pieprzem Cayenne. Następnie położyć na rozgrzanej patelni grillowej i smażyć przez mniej więcej 1 minutę z każdej strony.
Na talerz wyłożyć marchewki a na nie położyć pstrąga. Całość polać sosem z szalotki i przystroić gałązkami koperku.