07 września 2010

SMAŻONY CAMEMBERT

SKŁADNIKI

Na 2 osoby:
2 serki camembert
1 jajko
bułka tarta
sól
pieprz
żurawina
PRZYGOTOWANIE
Każdy serek przekroić na pół i obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć z 2 stron aż do złocistego koloru. podawać z żurawiną.

PIZZA KEBAB NA GRUBYM CIEŚCIE

Przepis na ciasto pochodzi ze strony http://www.wielkiezarcie.com/
SKŁADNIKI

CIASTO
500 g mąki pszennej
40 g drożdży
250 ml ciepłej wody
płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy

SOS
puszka pomidorów
łyżeczka soli
świeżo zmielony pieprz
świeża bazylia
świeże oregano
suszona bazylia
suszone oregano
pół dużej cebuli
2 duże ząbki czosnku
odrobinę cukru
2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu

FARSZ
pół dużej cebuli
przygotowane wcześniej pierś z kurczaka
10-15 dag sera żółtego
suszone oregano
suszona bazylia
przyprawa kebab

PRZYGOTOWANIE

PIERŚ Z KURCZAKA
Na noc kroimy pierś z kurczaka w drobną kostkę. Posypujemy obficie przyprawą do kebaba i pieprzem. Dodajemy 2 łyżki majonezu, mieszamy i zostawiamy na całą noc w lodówce. Następnego dnia chwilę podsmażamy mięso na patelni.

CIASTO
Drożdze rozprowadzić z cukrem i ciepłą wodą, wymieszać z ok. 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 15 minut aż wyrosną.
Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy , wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto (jeśli będzie za twarde, wlać jeszcze trochę wody), dolać oliwę, wszysto razem ponownie zagnieść.
Ciasto podczas wyrabiania powinno sprawiać wrażenie, jakby zaczynało puchnąć.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę.

SOS
Pół cebuli oraz 2 ząbki czosnku kroimy w kosteczkę. Podsmażamy w garnku na oleju. Następnie dodajemy puszkę pomidorów i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. W międzyczasie dodajemy sól, pieprz,cukier, suszone oregano i bazylię a na koniec świeże poszatkowane zioła. Zostawiamy do przestygnięcia.

FARSZ
Cebulę kroimy w piórka. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach tarki.

Na blachę z ciastem wyłożyć sos. Pierś z kurczaka równomiernie rozłożyć na pizzy, posypać trochę przyprawą kebab i połową żółtego sera. posypać cebulkę. Na to reszta sera. Posypać suszonym oregano i bazylią.
Surowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. pół godziny.

Piec ok. 20 min w temp. 200°C.

Podawać z sosem czosnkowym.

PIZZA KEBAB NA CIENKIM CIEŚCIE

Przepis na ciasto pochodzi ze strony http://www.wielkiezarcie.com/


SKŁADNIKI

CIASTO
350g mąki tortowej
25g drożdży
2 łyżki oliwy
1/3szklanki mleka
1 szklanka wody
1 płaska łyżka cukru
sól

SOS
puszka pomidorów
łyżeczka soli
świeżo zmielony pieprz
świeża bazylia
świeże oregano
suszona bazylia
suszone oregano
pół dużej cebuli
2 duże ząbki czosnku
odrobinę cukru
2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu

FARSZ
pół dużej cebuli
przygotowane wcześniej pierś z kurczaka
10-15 dag sera żółtego
suszone oregano
suszona bazylia
przyprawa kebab

PRZYGOTOWANIE

PIERŚ Z KURCZAKA
Na noc kroimy pierś z kurczaka w drobną kostkę. Posypujemy obficie przyprawą do kebaba i pieprzem. Dodajemy 2 łyżki majonezu, mieszamy i zostawiamy na całą noc w lodówce. Następnego dnia chwilę podsmażamy mięso na patelni.

CIASTO
Drożdże rozrobić z cukrem,letnim mlekiem i wodą.Odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z solą i oliwą. Dodać drożdże.Zagnieść elastyczne ciasto, które należy przełożyć do miski,przykryć ściereczką i odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce.
Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę.Ciasto smarujemy sosem.

SOS
Pół cebuli oraz 2 ząbki czosnku kroimy w kosteczkę. Podsmażamy w garnku na oleju. Następnie dodajemy puszkę pomidorów i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. W międzyczasie dodajemy sól, pieprz,cukier, suszone oregano i bazylię a na koniec świeże poszatkowane zioła. Zostawiamy do przestygnięcia.

FARSZ
Cebulę kroimy w piórka. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach tarki.

Na blachę z ciastem wyłożyć sos. Pierś z kurczaka równomiernie rozłożyć na pizzy, posypać trochę przyprawą kebab i połową żółtego sera. posypać cebulkę. Na to reszta sera. Posypać suszonym oregano i bazylią. Piec ok. 20 min w temp. 180°C.

Podawać z sosem czosnkowym.

KEBAB W TORTILLI

SKŁADNIKI

gotowe placki tortilli
sałata lodowa
pomidor
piersi z kurczaka pokrojone w kostkę i zamarynowane w przyprawie do kebaba lub gyrosa
sos czosnkowy 

PRZYGOTOWANIE

Placki tortilli podgrzać i wysmarować sosem czosnkowym. Ułożyć na środku posiekaną sałatę i pomidory oraz usmażone piersi z kurczaka. Tortillę zawinąć w rulon. Można jeść od razu lub zapiec przed chwilę w piekarniku. 

TORTILLA WARZYWNA


SKŁADNIKI

gotowe placki tortilli
sałata lodowa
pomidor
papryka żółta
papryka czerwona
cebulka
czosnek
se żółty
ketchup
dip serowy
pieprz 
sól
świeża bazylia
świeże oregano


PRZYGOTOWANIE

Placki tortilli wysmarować połowę ketchupem a połowę dipem serowym. Ułożyć na środku posiekaną sałatę, oraz podsmażone: pomidory, paprykę, cebulkę i czosnek. posypać żółtym serem, ziołami i przyprawami. Skleić jak pieroga i smażyć na suchej patelni an średnim ogniu z każdej strony po 3-4 minuty.

Można dodać również podsmażone piersi z kurczaka.

MAKARON Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI

makaron kokardki albo penne
truskawki
śmietana 18%
cukier

PRZYGOTOWANIE

Ugotować makaron. W misce zmiksować truskawki ze śmietaną i z cukrem. Ciepły makaron polać sosem i wrzucić kilka większych kawałków truskawek.

SPAGHETTI/PENNE Z CEBULĄ I TUŃCZYKIEM

Przepis pochodzi z książki makarony z serii kuchnia włoska wydanej przez Gazetę Wyborczą.
SKŁADNIKI

1/2 paczki makaronu penne albo spaghetti
2 łyżki oliwy z oliwek 
1 średnia cebula pokrojona w kosteczkę
1/4 szklanki wody 
1/2 kostki rosołu bulionu warzywnego
puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju (wtedy nie dodawać już oliwy)
można posypać natką pietruszki

PRZYGOTOWANIE

Ugotuj makaron. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj pokrojona cebulę i podsmaż, aż zmięknie. wlej wodę, dodaj kostkę bulionową i wymieszaj. Gotuj aż cebula będzie całkiem miękka. Dodaj tuńczyka, wymieszaj. Duś ok. 5 minut, aby sos zgęstniał. Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj. Nałóż na talerze i posyp natką pietruszki.

SPAGHETTI Z OLIWĄ, CZOSNKIEM I CHILI

SKŁADNIKI

1/2 paczki makaronu spaghetti
oliwa z oliwek
trochę papryczki chilli
2 ząbki czosnku
czarny pieprz
parmezan


PRZYGOTOWANIE

Ugotuj makaron. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj wyciśnięty czosnek i drobna pokrojoną papryczkę chilli. Dodaj pieprz. Do tego dodaj ugotowany makaron, wymieszaj. Nałóż na talerze i posyp startym parmezanem.

SPAGHETTI Z CZOSNIKIEM, OLIWĄ O CHLEBEM

SKŁADNIKI

1/2 paczki makaronu spaghetti
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/2 (kajzerki) czerstwej bułki lub trochę czerstwego chleba
2 drobno posiekane ząbki czosnku
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
ewentualnie trochę oregano


PRZYGOTOWANIE

Ugotuj makaron. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj czosnek i podsmaż chwilę. Dodaj pokruszony chleb i oregano i smaż aż okruchy chleba lekko zbrązowieją. Odcedzony makaron wyłóż na patelnię. Wymieszaj i podgrzewaj całość ok minuty. Na koniec dopraw pieprzem.

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I BURACZKÓW

SKŁADNIKI

kapusta pekińska
kilka buraków
majonez
sól
pieprz
kilka ogórków kiszonych

PRZYGOTOWANIE

Kapustę poszatkować a buraczki ugotować w osolonej wodzie. Następnie do kapusty dodać buraczki starte na grubych oczkach jarzynówki, dodać pieprz i majonez. Wymieszać. Można dodać starte na grubych oczkach tarki ogórki kiszone.

LETNIA SURÓWKA MAMY

SKŁADNIKI

5 średnich ogórków kiszonych
3 pomidory
1/2 cebuli
świeżo zmielony pieprz
odrobina oliwy


PRZYGOTOWANIE


Ogórki pokroić w plasterki, pomidory w kostkę a cebulę w piórka. Wrzucić wszystko do miski, dodać odrobinę oliwy, pieprz i wymieszać.

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POMIDOREM I JAJKIEM

SKŁADNIKI

sałata
3 pomidory
3 jajka
puszka tuńczyka w sosie własnym lub w wodzie
czarny, świeżo zmielony pieprz
suszone oregano
majonez

PRZYGOTOWANIE

Na dno miski lub innego pojemnika wrzucić porwaną na mniejsze kawałki sałatę. Następnie dorzucić pokrojone w dużą kostkę pomidory i jajka. Na wierzch wyłożyć puszkę tuńczyka oraz posypać pieprzem i oregano. Przed samym jedzeniem można dodać trochę majonezu. 

SAŁATKA Z WĘDZONĄ POLĘDWICĄ

SKŁADNIKI

ok. 10 dag wędzonej polędwicy
sałata
2 pomidory
1/2 żółtej papryki
1/2 zielonej papryki
1/2 czerwonej papryki
ziarna słonecznika
pieprz
suszone oregano
suszona bazylia

PRZYGOTOWANIE

Polędwicę pomidora kroimy w kostkę, paprykę w paski a sałatę rwiemy na małe kawałki. Wszystko wrzucamy do salaterki i doprawiamy przyprawami.

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I POMIDORAMI

SKŁADNIKI

kilka liści sałaty lodowej
2 średnie pomidory
1/3 małej, czerwonej papryki
1/3 małej, żółtej papryki
puszka tuńczyka w oleju
trochę startego parmezanu
czarny pieprz
2 łyżki majonezu
odrobina soku z cytryny
odrobina suszonej bazylii
odrobina suszonego oregano


PRZYGOTOWANIE

Do miski wrzucić sałatę porwaną na mniejsze kawałki. Pomidory i paaprykę pokroić w kostkę i dodać do sałaty. Tuńczyka odcedzić zostawiając jednak odrobinę oleju i wrzucić do miski. Do całości dodać pieprz, oregano, bazylię, sok z cytryny i parmezan. Na koniec dodać majonez i dokładnie wymieszać.

SAŁATKA SZOPSKA

SKŁADNIKI

1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
pół średniej cebuli
2 pomidory
10 dag sera żółtego
oliwa z oliwek
świeżo zmielony pieprz


PRZYGOTOWANIE

Paprykę pokroić w paseczki, pomidora w kostkę. Cebulkę posiekać w piórka a ser zetrzeć na grubej jarzynówce. Dodać odrobinę oliwy i pieprz oraz wymieszać. 

SAŁATKA Z ŁOSOSIEM

SKŁADNIKI

ok.12 dag wędzonego na ciepło łososia lub brzuszków z łososia
główka sałaty lodowej
4 ząbki czosnki
3-4 łyżki majonezu
świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE

Sałatę umyć i porwać na małe kawałki. Dodać łososia, który z łatwością rozpada się w palcach. Dorzucić pokrojony w plasterki lub w drobną kosteczkę czosnek. Dodać majonez, pieprz i dokładnie wymieszać.

SAŁATKA Z KURCZAKIEM I PAPRYKĄ


SKŁADNIKI
2 piersi(pojedyncze) z kurczaka
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
vegeta
bazylia
oregano
pieprz
tarta bułka
jajko

PRZYGOTOWANIE

Na noc: kroimy piersi w kostkę, posypujemy dokładnie vegetą i pieprzem. W zamkniętym pojemniku trzymamy całą noc w lodówce. Następnego dnia do miski z mięsem wlewany roztrzepane jajko i mieszamy. Potem obtaczamy kawałki piersi w tartej bułce. Smażymy na patelni aż mięso będzie złociste i chrupiące. W międzyczasie kroimy paprykę w paski lub kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy kurczaka i mieszamy. Zalewamy ok. 1/4 szklanki oliwy z wyciśniętym czosnkiem i ziołami.

SAŁATKA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

SKŁADNIKI

sałata
2 pomidory
pestki słonecznika
kulka mozzarelli
starty parmezan
świeża bazylia
świeże oregano
oliwa z oliwek
świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE
Do sałaty dodać pokrojone w kostkę pomidory, jajka i mozarellę. Dosypać ziarna słonecznika, świeżą bazylię, oregano. Całość polać oliwą, dodać pieprz, posypać odrobiną parmezanu i wymieszać.

SAŁATKA CAPRESE


SKŁADNIKI
1 kulka mozzarelli
2 pomidory
kilka listków świeżej bazylii
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek 
PRZYGOTOWANIE
Pomidory i mozzarellę pokroić na plasterki. Układać na przemian na talerzu. Posypać porwaną bazylią. Na koniec polać odrobiną oliwy i octem balsamicznym.

MIX SAŁATOWY

SKŁADNIKI

opakowanie mieszanki mix sałatowy
2 pomidory
trochę parmezanu
2 kromki chleba tostowego przekrojone na pół
przyprawa do gyrosa
świeżo zmielony czarny pieprz
suszone oregano

PRZYGOTOWANIE

Kromki pieczywa tostowego przekroić w poziomie na pół, aby powstały 4 cieniutkie kromki, które następnie należy pokroić w kostkę. Pieczywo obsypać przyprawą do gyrosa i usmażyć na złocisty kolor na oliwie. Na 2 talerze wyłożyć po połowie mieszanki sałatowej, dodać pokrojone w kostkę pomidory i grzanki. Całość posypać parmezanem, pieprzem i oregano.

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I RYŻEM

SKŁADNIKI

2 torebki ryżu
2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub w wodzie
1 duża czerwona papryka
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
suszone oregano
suszony estragon
pieprz
kilka łyżek majonezu

PRZYGOTOWANIE

W czasie, gdy ryż się gotuje pokroić w kostkę paprykę i ananasa. Gdy ryż trochę ostygnie dodać do niego wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.

NAPOLEONKA MAMY

SKŁADNIKI

CIASTO
1 szklanka mąki
kostka margaryny
1/2 szklanki śmietany 18%

KREM
4 szklanki mleka
3 żółtka
1 jajko
1 szklanka cukru
9 czubatych łyżek mąki krupczatki
2 opakowania cukru waniliowego (po 16g)

cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE

CIASTO
Wszystkie składniki posiekać nożem na stolnicy, zlepić w kulę i schłodzić przez ok. 1 godz. w lodówce. Następnie wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować, włożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 15 minut w temp. 200°C. Pozostawić do ostygnięcia.

KREM
3 szklanki mleka zagotować. Jedną szklankę mleka wymieszać z mąką i wlać do gotującego się mleka i zagotować.

Żółtka+cukier+cukier waniliowy ubić mikserem aż zbieleją i utworzą gęstą masę. Ugotowany "budyń" wstawić na parę (na kuchence stawiamy garnek z 1/4 wody a na to mniejszy garnek z kremem), po trochu dodawać masę z żółtek cały czas miksując masę aż zgęstnieje (ok. 15 minut). Na spód ciasta wyłożyć krem, rozsmarować równomiernie i przykryć drugim kawałkiem ciasta. Posypać cukrem pudrem.

SPAGHETTI Z SZYNKĄ I ŚMIETANĄ

SKŁADNIKI

Na 2 osoby:

250g makarony spaghetti
10 dag polędwicy lub szynki w kawałku
1/2 małej cebuli
ok. 150 g śmietany 18%
1 żółtko
starty parmezan
sól
świeżo zmielony czarny pieprz 
świeże oregano
świeża bazylia
suszone oregano
suszona bazylia

PRZYGOTOWANIE



W czasie kiedy makaron będzie się gotował posiekać cebulkę w kosteczkę i zeszklić na patelni. Dodać pokrojoną w drobną kostkę polędwicę i podsmażyć. Zmniejszyć ogień. Do cebuli i polędwicy dodać śmietanę, suszone zioła, sól pieprz. Na koniec dodać jedno żółtko i świeże zioła. Mieszać dokładnie na patelni. Gdyby sos wyszedł zbyt gęsty dodać odrobinę mleka. Makaron odcedzić i nałożyć na talerze, polać sosem i posypać startym parmezanem.  Przybrać listkami bazylii.