SKŁADNIKI
CIASTO
1 szklanka mąki
kostka margaryny
1/2 szklanki śmietany 18%
KREM
4 szklanki mleka
3 żółtka
1 jajko
1 szklanka cukru
9 czubatych łyżek mąki krupczatki
2 opakowania cukru waniliowego (po 16g)
cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE
CIASTO
Wszystkie składniki posiekać nożem na stolnicy, zlepić w kulę i schłodzić przez ok. 1 godz. w lodówce. Następnie wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować, włożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 15 minut w temp. 200°C. Pozostawić do ostygnięcia.
KREM
3 szklanki mleka zagotować. Jedną szklankę mleka wymieszać z mąką i wlać do gotującego się mleka i zagotować.
Żółtka+cukier+cukier waniliowy ubić mikserem aż zbieleją i utworzą gęstą masę. Ugotowany "budyń" wstawić na parę (na kuchence stawiamy garnek z 1/4 wody a na to mniejszy garnek z kremem), po trochu dodawać masę z żółtek cały czas miksując masę aż zgęstnieje (ok. 15 minut). Na spód ciasta wyłożyć krem, rozsmarować równomiernie i przykryć drugim kawałkiem ciasta. Posypać cukrem pudrem.