Przepis pochodzi ze strony http://gotowanie.onet.pl
SKŁADNIKI
250 g
mąki
125 g margaryny
100 g cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 jajko
2 przyprawa do piernika
1 łyżka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
otarta skórka z cytryny
125 g margaryny
100 g cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 jajko
2 przyprawa do piernika
1 łyżka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
otarta skórka z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Mąkę i imbir przesiać, wymieszać z proszkiem,
z cukrem, cukrem waniliowym i przyprawami. Dodać margarynę i dokładnie posiekać
nożem lub plastikową łopatką. Margaryna ma przybrać postać maleńkich
kawałeczków dokładnie obsypanych mąką. Wtedy wbić jajko, siekać jeszcze przez
chwilę, a potem szybko zagnieść ciasto. Powinno być dość twarde, ale sprężyste.
Kulę ciasta schować do lodówki. Kiedy się chłodzi wyłożyć blachę papierem do pieczenia, przygotować foremki i wałek. Ciasto rozwałkować na grubość0,5
cm , wycinać ciasteczka i układać na blasze.
Piec ok. 20 minut w piekarniku o temperaturze180°C .
Kulę ciasta schować do lodówki. Kiedy się chłodzi wyłożyć blachę papierem do pieczenia, przygotować foremki i wałek. Ciasto rozwałkować na grubość
Piec ok. 20 minut w piekarniku o temperaturze
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz