SKŁADNIKI
papier ryżowy
4-5 grzybków Mun
ok.3/4 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej
sosu sojowy do smaku
pieprz
1/2 dużej cebuli
1 duża marchewka marchewka
ok. 1/2 opakowanie makaronu ryżowego
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Zaczynamy od wrzucenia do miseczki grzybków Mun i zalania ich wrzątkiem. Następnie czekamy aż zmiękną. W tym czasie zalewamy wrzątkiem makaron ryżowy i po chwili gdy zmięknie odcedzamy. Kroimy go na krótsze kawałki. Cebulkę kroimy w kostkę. Kapustkę szatkujemy a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w cienkie słupki. Cebulkę podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy do niej marchewkę, makaron, kapustę i grzybki Mun (które wcześniej odcedzamy i kroimy na cienkie paseczki). Do farszu dodajemy sos sojowy (ilość wg uznania) i pieprz. Płat papieru ryżowego maczamy w letniej wodzie przez chwilę ( nie za długo, gdyż wtedy będzie się rwał podczas składania). Następnie nakładamy na niego farsz (ok. 2 łyżek)i zwijamy sajgonkę- najpierw składamy 2 boki do środki a następnie robimy rulon. Przygotowane sajgonki smażymy w sporej ilości oleju aż będą złociste i chrupiące.