07 lipca 2011

DROŻDŻÓWKI Z DŻEMEM


Przepis pochodzi z bloga http://mojewypieki.blox.pl





SKŁADNIKI
na 12 drożdżówek

75g margaryny lub masła
250ml mleka
25g świeżych drożdży
70g cukru
50g mąki pszennej
dżem truskawkowy
jajko do posmarowania, roztrzepane z 1 łyżką mleka

PRZYGOTOWANIE

Rozczyn
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i zalać ok 1/4 szklanki letniego mleka. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać, przykryć i odstawić do podwojenia objętości na 25 minut.

Margarynę roztopić, dodać mleko i podgrzać aż całość będzie letnia (nie może być gorąca, gdyż wtedy drożdże nie wyrosną). Do miski wsypać mąkę, cukier, zalać mlekiem z margaryną i wymieszać. Na koniec dodać rozczyn i wyrobić ciasto aż będzie gładkie. Odstawić (przykryte ściereczką) w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1-1,5 godziny. Po wyrośnięciu dobrze wyrobić ciasto aż będzie gładkie. Następnie rozwałkować je na placek o wymiarach 30x50cm. Posmarować placek dżemem, zwinąć w roladę a następnie pokroić na  3-3,5 cm kawałki. Ułożyć na blaszce zostawiając spore odstępy. Nożem zrobić nacięcie wzdłuż każdego kawałka tak aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia (ok. 10-15 minut). Gotowe do pieczenia posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez ok.10-15 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

Tartaletki z ciasta francuskiego





SKŁADNIKIdla 2 osób   
1/2 opakowani ciasta francuskiego 
1 jajko 
ok.70g śmietany 22%
2 parówki
1/2 cebuli
1/2 małej czerwonej papryki
1/2 małej zielonej papryki
1/2 małej żółtej papryki
1/2 dużego pomidora
trochę startego żółtego sera
sól
pieprz
suszone oregano

PRZYGOTOWANIE


Kokilki wysmarować masłem lub olejem. Ciasto francuskie pokroić na prostokąty i włożyć do kokilek, zawijając dekoracyjnie brzegi. Na patelni podsmażyć posiekaną w kostkę cebulkę i pieczarki oraz pokrojone w plasterki parówki. Na koniec smażenia dorzucić na chwilę posiekaną w kostkę paprykę. Śmietanę wymieszać z jajkiem, solą, pieprzem i oregano. Do kokilek wyłożonych ciastem francuskim nałożyć farsz. Wszystko zalać masą śmietanowo-jajeczną. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry pomidory i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w w nagrzanym wcześniej piekarniku, w temp. 200°C, przez 20-25min.