Przepis pochodzi z bloga http://mojewypieki.blox.pl
SKŁADNIKI
na 12 drożdżówek
75g margaryny lub masła
250ml mleka
25g świeżych drożdży
70g cukru
50g mąki pszennej
dżem truskawkowy
jajko do posmarowania, roztrzepane z 1 łyżką mleka
PRZYGOTOWANIE
Rozczyn
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i zalać ok 1/4 szklanki letniego mleka. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać, przykryć i odstawić do podwojenia objętości na 25 minut.
Margarynę roztopić, dodać mleko i podgrzać aż całość będzie letnia (nie może być gorąca, gdyż wtedy drożdże nie wyrosną). Do miski wsypać mąkę, cukier, zalać mlekiem z margaryną i wymieszać. Na koniec dodać rozczyn i wyrobić ciasto aż będzie gładkie. Odstawić (przykryte ściereczką) w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1-1,5 godziny. Po wyrośnięciu dobrze wyrobić ciasto aż będzie gładkie. Następnie rozwałkować je na placek o wymiarach 30x50cm. Posmarować placek dżemem, zwinąć w roladę a następnie pokroić na 3-3,5 cm kawałki. Ułożyć na blaszce zostawiając spore odstępy. Nożem zrobić nacięcie wzdłuż każdego kawałka tak aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia (ok. 10-15 minut). Gotowe do pieczenia posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez ok.10-15 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.