SKŁADNIKI na 6 osób
2 szklanki dymki, posiekanej
2 ząbki czosnku, posiekanego
3 łyżki świeżego tymianku, posiekanego (zastąpiłam tymianek bazylią)
3 łyżki świeżego oregano, posiekanego
2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy extra vergine
2 łyżki świeżo startego imbiru
1,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
płatki chili lub mielony czerwony pieprz do smaku (opcjonalnie)
6 filetów z kurczaka
sok z limonki do skropienia
PRZYGOTOWANIE
W malakserze zmiksować dymkę, czosnek, tymianek oraz oregano z solą i oliwą. Dodać imbir, ziele angielskie, czarny pieprz, gałkę muszkatołową i ewentualnie chili – wymieszać. Natrzeć filety ziołową mieszaniną i wstawić do lodówki przynajmniej na 30 min, a najlepiej na cały dzień. Rozgrzać piekarnik do 190°C. Rozłożyć filety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obłożyć starannie marynatą pozostałą w naczyniu i piec bez przykrycia ok. 25 min, aż filety będą całkowicie upieczone. Pokroić w plastry i podawać na ciepło.