07 grudnia 2010

NIGELLA'S CHOCOLATE CHIP MUFFINS


Tutaj można obejrzeć jak Nigella przygotowuje owe muffiny NIGELLA'S CHOCOLATE CHIP MUFFINS

SKŁADNIKI

1 1/3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki dobrej jakości gorzkiego kakao
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki chocholate chip (albo gorzka czekolada pokrojona na małe kawałeczki- 2-3 tabliczki) 
+ 1/4 szklanki chocholate chip do posypania muffinek na wierzchu
1 szklanka mleka
1/3 szklanki + 2 łyżki oleju
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 180°C. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier i ¾ szklanki chocholate chip wsypać do miski i wymieszać. Płynne składniki, tj. mleko, olej, jajko, ekstrakt waniliowy wlać do drugiego naczynia i wymieszać. Następnie połączyć wszystkie składniki wlewając płynne do sypkich. Wszystko wymieszać pamiętając, że im więcej grudek zostawimy tym lepsze wyjdą muffinki. Ciastem napełnić papilotki (ja napełniam prawie do samej góry) umieszczone w blasze do muffinek. Na koniec posypać 1/4 szklanki chocholate chip. Muffinki piec ok. 20 min na termoobiegu w 180°C. Z podanych składników wychodzi 12 dużych muffinek.

NALEŚNIKI Z BIAŁYM SEREM I SOSEM POMARAŃCZOWYM

SKŁADNIKI na 6 naleśników

Naleśniki
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka
1 jajko
odrobina oleju
mąka (tyle aby ciasto było odpowiednio gęste)

Farsz
300g sera białego
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka otarta z 1/2 pomarańczy

Sos
1-1,5 łyżki masła
3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 łyżki cukru
1/2 kieliszka likieru pomarańczowego Cointreau
otarta skórka z 1/2 pomarańczy

PRZYGOTOWANIE

Naleśniki
Składniki na naleśniki wymieszać w misce. Usmażyć cienkie naleśniki.

Farsz
Ser biały porozgniatać widelcem. Dodać cukier, ekstrakt waniliowy, śmietanę, cukier i skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszać. Na każdy naleśnik nałożyć po 2 łyżki farszu i równomiernie rozsmarować. Złożyć z tzw. kopertę. Złożone i nadziane naleśniki podgrzać na patelni.

Sos
Na patelni rozpuścić masło. Następnie dodać sok i skórkę z pomarańczy, cukier oraz Cointreu. Całość podgrzewać na wolnym ogniu aż sos trochę zgęstnieje.

Podgrzane naleśniki wyłożyć na talerze i polać sosem pomarańczowym.