06 lipca 2011

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI I TRUSKAWKAMI






SKŁADNIKI

ok. 500g ugotowanych ziemniaków
ok. 300g mąki pszennej
1 jajko
kilka śliwek bez pestek 
kilka truskawek
cynamon
trochę cukru

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.  Przestudzone wrzucić do malaksera. Dodać mąkę, jajko i wszystko dokładnie zmiksować aż powstanie gładka masa. Teraz wyjąć masę i wyrobić na stolnicy. Ciasto powinno być gęste. Ciasto dzielimy na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy. Na środku kładziemy wydrylowaną śliwkę i posypujemy cukrem i cynamonem albo truskawkę posypaną cukrem. Należy dobrze zlepić brzegi i uformować kulki. Gotować w osolonej wodzie. Gdy wypłynął na wierch, gotować jeszcze przez ok. 3 minuty.

Podawać polane śmietaną i posypane cukrem. 

SERNIK NA ZIMNO


Przepis pochodzi z bloga http://mojewypieki.blox.pl/



SKŁADNIKI

paczka okrągłych biszkoptów
700g gęstego serka homogenizowanego o smaku waniliowym
250ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny
1 galaretka cytrynowa

PRZYGOTOWANIE

Żelatynę rozpuścić w max. 1/4 gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i ponownie ubić. Stopniowo dodawać serek cały czas miksując masę. Przestudzoną żelatynę wlać do masy serowej jednocześnie miksując masę na najwyższych obrotach.
Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć biszkoptami. Na spód biszkoptowy wylać masę serową i włożyć do lodówki do stężenia (ok.1 godziny). Po stężeniu sernika przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Poczekać aż zacznie się ścinać i dopiero wtedy przelać na sernik. Całość wstawić do lodówki aż galaretka całkiem stężeje. 

SURÓWKA Z MARCHEWKI ZE ŚMIETANĄ



SKŁADNIKI

3 duże marchewki
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki śmietany 18%
ok. 1 łyżki cukru pudru
trochę soli
trochę pieprzu

PRZYGOTOWANIE

Marchewki obrać i umyć. Następnie zetrzeć połowę na tarce o grubych a połowę o cienkich oczkach. Dodać sok z cytryny i śmietanę, cukier puder, sól, pieprz i wymieszać. Odstawić na około 30 min., aby składniki się przegryzły.