26 sierpnia 2010

TARTA CYTRYNOWA

SKŁADNIKI

KRUCHE CIASTO
szklanka mąki
3-4 szklanki cukru
2 łyżki wody
1/2 kostki masła
2 żółtka
szczypta soli


MASA
2,5 szklanki soku z cytryny
skórka z cytryn użytych do wyciśnięcia soku
3 szklanki cukru
pół kostki masła
5 ubitych jajek
PRZYGOTOWANIE

Z mąki, cukru, masła, żółtek i wody zagnieć kruche ciasto i schłodź w lodówce. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3mm i umieść je w formie. Ciasto nakłuj widelcem. Na wierz połóż pergamin i wysyp suchą fasole (aby ciasto nie wyrosło). Piecz ok. 10-15 min. w temp. 180°C. Wyjmij formę, zdejmij papier i zostaw ciasto do przestygnięcia.
W misce ubij jajka aby były puszyste. Na parze podgrzej sok z cytryn, skórkę z cytryn, masło i cukier. Gdy cukier się rozpuści dodaj jajka.Ubijaj masę trzepaczką na parze, aż zgęstnieje. Następnie przelej masę na kruchy spód i zapiecz ok. 30 minut w temp. temp. 180°C. Po wystygnięciu posyp cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz