19 września 2011

ZUPA Z DYNI HANI

Przepis pochodzi ze strony http://wizaz.pl/




SKŁADNIKI

1/2 małej dyni
2 małe ziemniaki
1 duża marchew
1 cebula lub biała część pora
2 łyżki masła
2 szklanki mleka
sól
pieprz
kawałek papryczki chilli
korzeń imbiru

PRZYGOTOWANIE
Cebulę, marchewkę, ziemniaki, imbir, papryczkę chilli obrać, pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na maśle. Do warzyw dodać pokrojoną w kostkę dynię. Warzywa zalać 2 szklankami mleka i taką ilością wrzątku aby przykryć warzywa. Gotować do miękkości. Na koniec zmiksować blenderem i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z odrobiną śmietany i groszkiem ptysiowym lub grzankami.

SMAŻONE BANANY Z SOSEM KARMELOWYM


Przepis na sos pochodzi ze strony http://www.mniammniam.com


SKŁADNIKI

porcja dla 2 osób

2 banany schłodzone w lodówce
olej do smażenia

Ciasto
1/2 szklanki mąki pszennej
ok. 1/2 szklanki mleka
ok. 1/4 szklanki wody
1 jajko
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Sos karmelowy
1/2 szklanki cukru
40g masła
125 śmietany kremówki, ale może być również gęsta śmietana 18%
szczypta soli
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego


PRZYGOTOWANIE

Sos karmelowy

Na małym ogniu postawić suchą patelnię teflonową. Po ok. 30 sekundach wsypać na nią cukier. Mieszać drewnianą łyżką aż cukier się rozpuści i zbrązowieje. Następnie dodać masło i energicznie wymieszać. Gdy składniki się połączą, zdjąć patelnię z ognia. Dodać szczyptę soli, śmietanę i dokładnie wymieszać aż do uzyskania gładkiego, dość gęstego sosu. Na koniec można dodać ekstrakt waniliowy.

Ciasto

W misce roztrzepać jajko, mąkę, proszek do pieczenia, wodę i mleko tak aby uzyskać ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej śmietany.

W garnku rozgrzać olej. Zimne banany obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Obtoczyć je dokładnie w cieście a następnie wrzucać na rozgrzany olej. Smażyć aż będą złociste z obu stron. Następnie odsączyć je na papierowym ręczniku. 

Podawać na ciepło z sosem karmelowym albo posypane cukrem pudrem.