Przepis na ciasto pochodzi ze strony http://mojewypieki.blox.pl
Przepis na polewę pochodzi ze strony http://www.kwestiasmaku.com/
SKŁADNIKI
Ciasto
50dag mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
20 dag masła lub margaryny
2 łyżki miodu
2 jajka
1 łyżeczka sody
Masa
1 litr mleka
3/4 szklanki cukru
20dag masła
1 cukier waniliowy lub 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
9 łyżek kaszy manny
Polewa
6 łyżek mleka
50g masła
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
Esencja
szklanka gorzkiej herbaty
trochę soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Ciasto
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na 3 części. Każdą część ciasta wyłożyć do blaszki o wymiarach 32x22cm i piec przez ok.15 min (opiekanie góra i dół) w temperaturze 160°C.
Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym (lub ekstraktem waniliowym) i masłem. Zdjąć z ognia. Wsypywać stopniowo kaszę i energicznie mieszać aby nie porobiły się grudki.Gdy cała kasza zostanie wmieszana postawić z powrotem na gaz. Gotować aż masa będzie miała konsystencję budyniu. Następnie odstawić i poczekać aż lekko przestygnie. Do masy można dodać wyciśnięty sok z cytryny. Masę podzielić na 2 części.
Polewa
Wszystkie składniki wymieszać w garnku i zagotować na małym ogniu. Gdyby polewa była zbyt gęsta, dodać troszkę mleka.
Placek nasączyć esencją z herbaty. Następnie nałożyć połowę masy i przykryć drugim plackiem, który także należy nasączyć. Nałożyć resztę masy i przykryć trzecim plackiem. Nasączyć placek. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.