SKŁADNIKI
1kg truskawek
600g cukru
sok z 1 cytryny
skórka z 1 cytryny
PRZYGOTOWANIE
Truskawki umyć, usunąć szypułki, osuszyć i wrzucić do głębokiego garnka. Owoce zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na 2 godz. aby puściły sok. Po 2 godzinach, dodać sok i skórkę z cytryny i podgrzewać aż cukier się rozpuści. Następnie zwiększyć ogień aby całość się zagotowała i gotować aż syrop zacznie ciemnieć i gęstnieć. U mnie zajęło to trochę ponad godzinę. Wtedy sprawdzić czy dżem ma już odpowiednią konsystencję. Wziąć zmrożony talerzyk i wylać na niego łyżeczkę dżemu. Wstawić na 1 minutę do lodówki. Po wyciągnięciu dżem powinien być gęsty. Jeśli nie jest należy dalej gotować i co jakiś czas ponawiać "test" gęstości. Pod koniec gotowania zebrać utworzoną na wierzchu dżemu piankę.
Dżem przełożyć do wyparzonych słoików ("piekłam" je w piekarniku w 100ºC przez 30 minut). Wytrzeć do czysta i sucha górę słoików i mocno zakręcić. Zakręcone postawić na zakrętce, owinąć ręcznikiem i odstawić na 24 godziny. Po upływie doby, sprawdzić czy nakrętki zostały zassane do środka. Jeśli tak, dżem możemy ustawić na półce w spiżarce.