14 lipca 2011

DOMOWE KAZJERKI


Przepis pochodzi z bloga http://mojewypieki.blox.pl





SKŁADNIKI
na 10 bułek

3 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki letniej wody
12 g świeżych drożdży
1½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżeczki oleju

PRZYGOTOWANIE

Przyrządzić rozczyn: 
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Gdy staną się prawie płynne dodać ok. 4 łyżek letniego mleka i 1-2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut.
Mąkę, wodę, cukier, sól, jajko, olej wymieszać z rozczynem i wyrobić aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia. Od tego momentu wyrabiać jeszcze przez 5 minut. Odstawić na 10 minut. Po 10 minutach ponownie wyrabiać ciasto przez 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne i konsystencją przypominać plastelinę. Wyrobione ciasto przełożyć do naczynia delikatnie natłuszczonego oliwą. Zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części.  Z każdej uformować kulkę, ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i lekko spłaszczyć. Należy pamiętać o zachowaniu odstępów między kawałkami ciasta. Blachę nakryć ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem zrobić nacięcie na każdej bułeczce. Można także wierzch bułek posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piec ok. 10 minut w temp. 225ºC (opiekanie "góra-dół").