03 maja 2011

BISZKOPTOWE MARKIZY Z DŻEMEM


Przepis pochodzi z bloga http://mojewypieki.blox.pl



SKŁADNIKI

3 jajka (białka i żółtka osobno)
80 g drobnego cukru lub cukru pudru
75 g przesianej mąki pszennej
mąka do posypania
dżem porzeczkowy do przełożenia

PRZYGOTOWANIE

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier (nie można wsypać cukru na raz). Zmiksować razem. Dodać żółtka i ponownie zmiksować. Wsypywać powoli mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto

nałożyć do rękawa cukierniczego z grubą okrągłą końcówką i wykładać na blachę nieduże krążki. Należy pamiętać o odstępach między ciastkami. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, aż będą lekko złote. Biszkopciki 
wystudzić i przełożyć dżemem.


Ważne: białka niedokładnie ubite lub zbyt mocno wymieszana masa jajeczna z mąką zaowocuje płaskimi i rozlewającymi się na blaszce ciasteczkami (zniszczą się pęcherzyki powietrza); płaskie będą również, jeśli blacha z ciastkami będzie czekać na upieczenie pierwszej, należy piec obie na jeden raz.

CIASTO PIASKOWE


Przepis pochodzi z bloga http://mojewypieki.blox.pl





SKŁADNIKI

5 jajek
1 szklanka cukru
1 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej  (ja dałam 1 szklankę mąki ziemniaczanej i 3/4 szklanki mąki pszennej)
200g masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z 2 cytryn
cukier puder

PRZYGOTOWANIE

Formę (keksówkę) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Całe jajka wbić do misy miksera. Ubijać na jasną, bardzo puszystą masę przez kilka minut. Masa jajeczna powinna podwoić a nawet potroić swoją objętość- dzięki temu ciasto nie będzie zakalcem. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawać do masy cukier. Ubić.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do masy jajecznej i wymieszać, do połączenia. Dodać skórkę z cytryn i wymieszać.
Masło roztopić w garnuszku, wrzące wlać do ciasta, zmiksować tylko do połączenia.
Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy (blaszkę wypełnić do 2/3 wysokości formy, gdyż babka bardzo rośnie).
Piec w temperaturze 170°C przez około 50 - 60 minut (pierwsze 30 minut w temperaturze 160ºC), do tzw. suchego patyczka. Po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika, ciasto wyłożyć na kratkę do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

LENIWE


SKŁADNIKI

250 g sera białego
250g mąki
1 jajko
2 łyżki mleka
łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki masła
2-3 łyżeczki cukru

PRZYGOTOWANIE



Ser żółty, mleko, jajko, cukier waniliowy i mąkę wymieszać razem w robocie aż powstanie gładkie ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na kilka części. Każdą część zrolować w wałek o grubości ok. 2-3cm. Wałek delikatnie spłaszczyć nożem a następnie pokroić jak kopytka (mają powstać romby). Wrzucić do gotującej się, osolonej wody i gotować do wypłynięcia.


Leniwe polać roztopionym masłem i posypać cukrem.

MUESLI




SKŁADNIKI

250ml jogurtu naturalnego
1/2 jabłka
1 banan
łyżka miodu
rodzynki
5 łyżek ulubionego musli

PRZYGOTOWANIE

Jogurt wlać do miski. Dodać musli, pokrojonego w plasterki banana, pokrojone w kostkę jabłko. Dosypać rodzynek a na koniec całość polać miodem.

ZAPIEKANKI Z PIECZARKAMI





SKŁADNIKI

2 bułki typu "paluch"
3 łyżki masła
1 mała cebulka
ok. 10-15dag pieczarek
ok.10 dag sera żółtego
sól
pieprz
ketchup

PRZYGOTOWANIE


Pieczarki umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulkę posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulkę. Gdy cebulka się zeszkli dodać pieczarki. Podsmażać aż wyparuje z nich woda. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Bułki przekroić na pół, posmarować masłem i zapiec aż masło się roztopi. Następnie nałożyć na bułki farsz cebulowo-pieczarkowy i posypać startym żółtym serem. Zapiekać aż ser się stopi a bułki się przypieką. Po wyjęciu polać ketchupem.

FASOLA Z POMIDORAMI JAMIEGO OLIVERA


SKŁADNIKI

4 plasterki wędzonego boczku
oliwa z oliwek
puszka pomidorów
biała fasola z puszki wraz z zalewą
1 łyżka octu winnego
kilka listków bazylii
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE


4 plasterki wędzonego boczku pokroić w kosteczkę. Wrzucić go na patelnię z odrobiną oliwy. Boczek powinien się zrumienić. Pomidory pokroić na pół a następnie w kostkę. Wrzucić na patelnię. Dodać białą fasolkę z puszki razem z zalewą. Doprawić 1 łyżką octu winnego i 2 łyżkami oliwy ekstra vergin. Doprawić do smaku solą i pieprzem a na koniec dodać listki bazylii. 

ZIEMNIAKI W MUNDURKACH ZE ŚMIETANĄ JAMIEGO OLIVERA


SKŁADNIKI

4 dość duże ziemniaki
4 łyżeczki kwaśniej śmietany 
sól
pieprz
oliwa z oliwek
świeży rozmaryn

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki umyć i nakłuć nożem. Piec w piekarniku na termoobiegu w 220°przez godzinę (w oryginale Jamie gotuje ziemniaki w misce przykrytej folią spożywczą w mikrofali przez ok. 20min). Następnie ziemniaki polać oliwą, posypać solą, pieprzem, świeżym rozmarynem i zapiec, aby skórka była chrupiąca (ustawiamy opiekanie z góry i temp. 200°C).

Po upieczeniu, każdego ziemniaka naciąć na krzyż. Następnie ścisnąć, aby otworzyły się na zewnątrz. Ułożyć ziemniaki na półmisku. Na każdy nałożyć porcyjkę kwaśnej śmietany (po łyżeczce). Polać oliwą extra virgin.