Inspiracją był przepis pochodzący ze strony http://www.smakeuropy.eu
SKŁADNIKI
2 opakowania podłużnych biszkoptów500 g serka mascarpone
500 g truskawek
4 żółtka
2 białka
3/4 szklanki cukru
200 ml soku pomarańczowego
2 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżki cointreau
PRZYGOTOWANIE
Biszkopty zanurzyć na chwilę w mieszance
soku pomarańczowego, soku z cytryny i cointreau. Na spodzie
tortownicy (średnica 26cm) ułożyć warstwę biszkoptów. Białka ubić na sztywną
pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, aż masa
będzie jasna i puszysta. Dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać na
jednolity krem. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie ale dokładnie
wymieszać. Połówki truskawek ułożyć na biszkoptach a następnie wyłożyć połowę
kremu. Zrobić kolejną warstwę z biszkoptów a potem z truskawek. Na wierzch wyłożyć resztę
kremu. Wstawić do lodówki na 12 godzin.