29 maja 2012

TRUSKAWKOWY DESER Z MASCARPONE


Inspiracją był przepis pochodzący ze strony http://www.smakeuropy.eu


SKŁADNIKI

2 opakowania podłużnych biszkoptów
500 g serka mascarpone 
500 g truskawek 
4 żółtka
2 białka 
3/4 szklanki cukru 
200 ml soku pomarańczowego
2 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżki cointreau

PRZYGOTOWANIE


Biszkopty zanurzyć na chwilę w mieszance soku pomarańczowego, soku z cytryny i cointreau. Na spodzie tortownicy (średnica 26cm) ułożyć warstwę biszkoptów. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać na jednolity krem. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Połówki truskawek ułożyć na biszkoptach a następnie wyłożyć połowę kremu. Zrobić kolejną warstwę z biszkoptów a potem z truskawek. Na wierzch wyłożyć resztę kremu. Wstawić do lodówki na 12 godzin.