28 sierpnia 2010

PAROWCE

SKŁADNIKI

Na 3-4 osoby:

CIASTO
1kg mąki
5dag drożdży
1,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
kostka margaryny
mleko (pewnie około szklanki)

NADZIENIE


opakowanie cynamonu
szklanka cukru
trochę wody


PRZYGOTOWANIE

CIASTO
Drożdże rozrobić z odrobiną mleka i zostawić do wyrośnięcia. Margarynę roztopić i wystudzić. Dodać mąkę, drożdże, cukier, sól i wyrabiać ciasto dolewając mleka. Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia.

NADZIENIE

W miseczce zmieszać cukier z cynamonem. Dodać odrobinę wody, aby cukier połączyć się z cynamonem.

Parowce nadziać masą. Gotować na parze (w dużym garnku woda, na to bawełniana ściereczka zamocowana gumką do garnka,na to parowce i przykryć np. miską lub w parowarze) przez ok. 7-10min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz