28 sierpnia 2010

ZIEMNIAKI HASSELBACK NIGELLI

SKŁADNIKI

Na 6 porcji:
18 średnich owalnych ziemniaków, każdy po około 125g lub 36 młodych ziemniaków po ok. 60g każdy
45g masła
5 łyżek oliwy z oliwek
sól morska

PRZYGOTOWANIE



Jeśli używasz większych ziemniaków to rozgrzej piekarnik do 210°C. Aby zapiec młode wystarczy 200°C. Ziemniaki umieszczaj po kolei na drewnianej łyżce (łyżka ma zapobiec przecięciu ziemniaka do końca) i każdego ponacinaj co 3mm. Następnie postaw brytfankę z masłem i oliwą na gazie- podgrzej ją, aż tłuszcz zacznie skwierczeć. Włóż tam ziemniaki- najpierw "do góry nogami" (tj. pociętą stronę na dół), potem je przewróć i polej tłuszczem. Każdego porządnie oprósz solą i wstaw brytfankę do piekarnika. Duże ziemniaki piecz około godziny i 10 minut, próbując, czy są już miękkie w środku (czasem trzeba im dać jeszcze 10 min). Młodym powinno wystarczyć 40 min. Przełóż wszystko na ciepły talerz i podawaj. Nigella proponuje serwować z łososiem w musztardzie i sałatą z surowych buraków. Bardzo często podaje ziemniaki jako danie główne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz