28 sierpnia 2010

ZIEMNIACZKI A'LA PIZZA HUT

Przepis pochodzi ze strony http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=171394


SKŁADNIKI

puszka ziemniaczków (są konserwowe jak marchewka czy kukurydza, jeśli nie masz takich to ugotuj ziemniaki w mundurkach i przestudź, dobrze, jeśli są małe, jeśli większe to pokrój)
MARYNATA
pół litra wody
kostka rosołowa (drobiowa lub warzywna)
łyżeczka suszonego czosnku
łyżka cukru
łyżka suszonej natki pietruski
łyżeczka (płaska) suszonej bazylii
4 łyżki octu
2 łyżki oleju


SOS
3łyżki śmietany kwaśnej
3łyżki majonezu
łyżeczka czosnku
1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
1 łyżeczka orygano
odrobina soli i pieprzu

trochę posiekanego świeżego koperku

PRZYGOTOWANIE

MARYNATA
Przygotowywujemy rosołek (czyli w 0,5 litra wody rozpuszczamy kostkę), wsypujemy cukier (musi się rozpuścić), następnie dodajemy wszystkie przyprawy, ocet i na końcu olej. Ja robię dosyć ciepły, żeby wszystko ładnie się połączyło. Później zostawiam do ostygnięcia. Przygotowane ziemniaki zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (ja zostawiam ją zwykle na noc, rano kończę sałatkę i jest na śniadanie). Po odpowiednim czasie odlewamy marynatę i przekładamy ziemniaczki do czystej miski.

SOS
Wszystko ze sobą mieszamy i gotowym sosem polewamy ziemniaczki. Można je wstawić jeszcze na chwilę do lodówki, żeby wszystko się przegryzło i gotowe.

2 komentarze:

  1. Na zdjęciach wygląda jakbyś dodała jeszcze świeży koperek a nie ma go w przepisie. Dodawać?

    OdpowiedzUsuń
  2. tak, masz rację dodałam trochę świeżego koperku :)

    OdpowiedzUsuń