SKŁADNIKI
CIASTO
0,5 kg mąki pszennej
gorąca woda
szczypta soli
FARSZ
25dag białego sera
1 żółtko
cukier do smaku
2 łyżki śmietany
PRZYGOTOWANIE
0,5 kg mąki pszennej
gorąca woda
szczypta soli
FARSZ
25dag białego sera
1 żółtko
cukier do smaku
2 łyżki śmietany
PRZYGOTOWANIE
Ser biały zmiksować blenderem,
dodać żółtko, śmietanę, cukier i wymieszać. Przesiać mąkę na stolnicę. Na
środku zrobić zagłębienie i wlać gorącą wodę. Zagnieść ciasto i rozwałkować na
wybraną grubość. Następnie szklanką powycinać koła. Nałożyć farsz i skleić. Na
koniec brzegi ponaciskać widelcem. Pierogi wrzucić do osolonej wody. Gotować do
wypłynięcia. Podawać polane śmietaną i posypane odrobiną cukru.
Na słodko pierożki smakują najlepiej
OdpowiedzUsuń