Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera
SKŁADNIKI
6 średnich ziemniaków
oliwa
1/2 startej gałki muszkatołowej
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
1 duże żółtko
1-2 garście mąki pszennej
SOS
puszka pomidorów
cebula
czosnek
bazylia
oregano
sól
pieprz
Ser żółty do posypania
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do temp. 220°C . Posmaruj ziemniaki
oliwą, ponakłuwaj widelcem i połóż na blasze. Wstaw do nagrzanego piekarnika na
1 godzinę. Powinny być w środku miękkie i puszyste, a z wierzchu dobrze
przypieczone. Odstaw na kilka minut, żeby odrobinę przestygły, a następnie,
kiedy są jeszcze gorące, chwytaj je po kolei przez ściereczkę, przekrawaj na
pół i i ostrożnie wyjmuj łyżeczką miąższ. Przeciśnij go przez praskę i przełóż
do miski. Dodaj gałkę, łyżkę stołową soli, szczyptę pieprzu, żółtko i tyle
mąki, aby połączyć składniki w jednorodną masę- możesz potrzebować mniej mąki
niż podaję w przepisie. Wymieszaj, a następnie zagnieć masę rękami. Ciasto
powinno być suche, zwarte i dość elastyczne. Dodaj trochę wody, jeśli uważasz,
ze ciasto jest za suche lub odrobinę mąki, jeśli jest zbyt wilgotne. (...)
Gotowe ciasto podziel na 3 części. Na posypanej
mąką stolnicy utocz z każdej wałek grubości kiełbaski. Każdy wałek pokrój na
kluseczki długości ok.2,5cm. Surowe gnocchi ułóż na tacy posypanej grubą
warstwą mąki i wstaw do lodówki na 10-20 min, żeby odpoczęły.
Gotować w osolonej wodzie aż gnocchi wypłynął na
wierzch (ok.4 minut).
SOS
Pół cebuli oraz 2 ząbki czosnku kroimy w kosteczkę. Podsmażamy w garnku na oleju. Następnie dodajemy puszkę pomidorów i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. W międzyczasie dodajemy sól, pieprz,cukier, suszone oregano i bazylię a na koniec świeże poszatkowane zioła.
Gnocchi wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy startym serem żółtym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz