28 sierpnia 2010

GNOCCHI


Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera
SKŁADNIKI

6 średnich ziemniaków
oliwa
1/2 startej gałki muszkatołowej
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
1 duże żółtko
1-2 garście mąki pszennej


SOS
puszka pomidorów
cebula
czosnek
bazylia
oregano
sól
pieprz
Ser żółty do posypania

PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do temp. 220°C. Posmaruj ziemniaki oliwą, ponakłuwaj widelcem i połóż na blasze. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę. Powinny być w środku miękkie i puszyste, a z wierzchu dobrze przypieczone. Odstaw na kilka minut, żeby odrobinę przestygły, a następnie, kiedy są jeszcze gorące, chwytaj je po kolei przez ściereczkę, przekrawaj na pół i i ostrożnie wyjmuj łyżeczką miąższ. Przeciśnij go przez praskę i przełóż do miski. Dodaj gałkę, łyżkę stołową soli, szczyptę pieprzu, żółtko i tyle mąki, aby połączyć składniki w jednorodną masę- możesz potrzebować mniej mąki niż podaję w przepisie. Wymieszaj, a następnie zagnieć masę rękami. Ciasto powinno być suche, zwarte i dość elastyczne. Dodaj trochę wody, jeśli uważasz, ze ciasto jest za suche lub odrobinę mąki, jeśli jest zbyt wilgotne. (...)


Gotowe ciasto podziel na 3 części. Na posypanej mąką stolnicy utocz z każdej wałek grubości kiełbaski. Każdy wałek pokrój na kluseczki długości ok.2,5cm. Surowe gnocchi ułóż na tacy posypanej grubą warstwą mąki i wstaw do lodówki na 10-20 min, żeby odpoczęły.


Gotować w osolonej wodzie aż gnocchi wypłynął na wierzch (ok.4 minut).

SOS

Pół cebuli oraz 2 ząbki czosnku kroimy w kosteczkę. Podsmażamy w garnku na oleju. Następnie dodajemy puszkę pomidorów i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. W międzyczasie dodajemy sól, pieprz,cukier, suszone oregano i bazylię a na koniec świeże poszatkowane zioła. 
Gnocchi wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy startym serem żółtym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz