28 sierpnia 2010

PLACKI PO WĘGIERSKU




SKŁADNIKI
na 2 porcje

PLACKI
0,5 kg ziemniaków
2-3 łyżki mąki pszennej
2 jajka
sól
pieprz

SOS
1 cebula
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
3 pomidory obrane ze skórki
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE
PLACKI
Ziemniaki ugotować, trochę przestudzić i dokładnie "udziugać". Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Na patelni z odrobiną oleju smażyć placki aż będą złociste.

SOS
Cebulkę zeszklić na patelni, dodać pokrojone pomidory. Gotować aż sok z pomidorów trochę odparuje, dodać posiekaną w paski paprykę i przyprawy.

Z masy ziemniaczanej uformować placki i obtoczyć w roztrzepanym jajku. Smażyć aż będą z obu stron złociste. Placki podawać polane sosem warzywnym. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz