28 sierpnia 2010
PLACKI PO WĘGIERSKU
SKŁADNIKI
na 2 porcje
PLACKI
0,5 kg ziemniaków
2-3 łyżki mąki pszennej
2 jajka
sól
pieprz
SOS
1 cebula
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
3 pomidory obrane ze skórki
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
PLACKI
Ziemniaki ugotować, trochę przestudzić i dokładnie "udziugać". Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Na patelni z odrobiną oleju smażyć placki aż będą złociste.
SOS
Cebulkę zeszklić na patelni, dodać pokrojone pomidory. Gotować aż sok z pomidorów trochę odparuje, dodać posiekaną w paski paprykę i przyprawy.
Z masy ziemniaczanej uformować placki i obtoczyć w roztrzepanym jajku. Smażyć aż będą z obu stron złociste. Placki podawać polane sosem warzywnym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz