SKŁADNIKI
8 ziemniaków
10dag sera żółty
jajko
150 śmietany 18%
10 dag szynki lub pozostałości karkówki czy schabu
żółta papryka
cebula
sól
pieprz
chili cayenne
słodka papryka
gałka muszkatołowa
suszone oregano
suszona bazylia
10dag sera żółty
jajko
150 śmietany 18%
10 dag szynki lub pozostałości karkówki czy schabu
żółta papryka
cebula
sól
pieprz
chili cayenne
słodka papryka
gałka muszkatołowa
suszone oregano
suszona bazylia
PRZYGOTOWANIE
Obrane ziemniaki pokroić w plasterki i podgotować w osolonej wodzie. Na patelnie podsmażyć cebulkę, szynkę i paprykę. Dno żaroodpornego naczynia wyłożyć częścią plasterków ziemniaków, które należy posypać gałką muszkatołową,papryką, oregano, bazylią,chili cayenne i odrobiną startego żółtego sera. Na to wyłożyć część farszu. Następnie przykryć resztą plasterków ziemniaków. Na to znowu farsz i przyprawy. Na koniec całość polać śmietaną rozmieszaną z jajkiem, solą i pieprzem. Na wierch zetrzeć resztę sera żółtego. Zapiekać ok. 20 min w temp.200°C .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz