2 bakłażany
2 piersi z kurczaka lub 200g wołowego mięsa mielonego
torebka ryżu
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 pomidory
trochę startego sera żółtego
suszone oregano
suszona bazylia
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Ugotować torebkę ryżu. Bakłażany przekroić wzdłuż na pół i posypać solą. Odstawić na 30 min a następnie opłukać i osuszyć. Wydrążyć miąższ zostawiając ok. 1 cm odstęp od brzegów. Wydrążony miąższ pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę piersi z kurczaka (lub mięso mielone),pokrojoną w kosteczkę cebulkę i czosnek. Dodać pokrojony miąższ z bakłażanów i pokrojone w kostkę pomidory. Posolić, popieprzyć, dodać suszone zioła. Tak przygotowanym farszem napełnić wydrążone bakłażany. Zapiekać ok. 20 minut w temp. 200°C. Po tym czasie posypać po wierzchu startym żółtym serem i zapiekać jeszcze ok. 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz